Gluteenisensitiiviset reagoivat FODMAP-hiilihydraateille mutta eivät gluteenille

Uusi norjalainen satunnaistettu tutkimus testasti sitä mitä alan tutkijat ovat jo pitkään odottaneet: onko viljan gluteeni vai fruktaani (FODMAP) se, joka aiheuttaa ongelmia gluteenisensitiivisille. Viljoissa on näitä molempia.

Kyse oli satunnaistetusta tutkimuksesta johon valittiin 59 gluteenitonta ruokavaliota noudattavaa henkilöä, joilla oli itsediagnosoitu gluteeniherkkyys mutta ei keliakiaa.

Tutkittavat satunnaistettiin viikon ajaksi joko gluteenia, oligofruktoosia (FOS) eli fruktaania tai lumetta sisältäville välipalapatukoille. Kaikki ruokavalioon lisätty gluteeni ja fruktaani oli piilotettu patukoihin. Muuten ruokavalio jatkui muuttumattona kuten ennen.

Tutkimuksessa havaittiin, että kaikki patukat lisäsivät oireita, mutta gluteeni ja lume aiheuttivat ihan yhtä paljon oireita (kuva alla). Sen sijaan fruktaani eli FOS aiheutti enemmän vatsaoireita kuin gluteeni tai lume (kuva alla). Tutkimus julkaistiin arvostetussa gastroenterologian tiedelehdessä Gastroenterology.

Tutkimus osoitti, että ne henkilöt jotka pitävät itseään gluteenisensitiivisinä ovatkin ennemminkin fruktaaniherkkiä.

Tutkimus myös osoitti, että gluteenisensitiiviset reagoivat myös patukalle joka on täysin gluteeniton tai fruktaaniton (ns. nocebo-efekti). Tulokset puhuvat sen puolesta, että gluteenisensitiiviset ovat herkkävatsaisia eli käytännössä enempi tai vähempi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiviä. Tätä tulkintaa edelleen vahvistaa se tosiasia , että valtaosa (84 %)  gluteenisensitiivisistä henkilöistä ei reagoi gluteenille lumetta enempää useiden sokkoutettujen tutkimusten mukaan.

Mielenkiintoista kyllä, viime vuonna ilmestyi hollantilainen väestötutkimus, jonka mukaan gluteenisensitiiviset henkilöt raportoivat saavansa verrokkeja 3-13 kertaa useammin oireita erilaisista FODMAP-hiilihydraateista. Tämäkin tutkimus  puhuu sen puolesta, että gluteenisensitiiviset ovat herkkävatsaisia eli käytännössä enempi tai vähempi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiviä.

Fruktaanille eli FOS:lle tai inuliinille herkkyys vaihtelee ihmisten välillä. Osa meistä sietää hyvin suuriakin annoksia fruktaaneja, ja ne ovat terveyttä edistäviä heille jotka eivät kärsi vatsavaivoista.

Meidän omien ja muiden ryhmien tutkimuksien perusteella on selvinnyt, että pienen pieni FOS tai inuliinimäärä ei aiheuta oireita edes herkkävatsaisilla mutta tuollainen 1-2 gramman nousu riittää aiheuttamaan ainakin lieviä oireita (kuva alla, lähteet kirjoituksen lopussa). Ja silloin kun fruktaanien tai muiden FODMAP:ien saanti lisääntyy yli 10 grammaa päivää kohden lyhyellä aikavälillä niin oireet provosoituvat vahvasti –tällainen ero FODMAP-hiilihydraattien saannissa on tavanomaiseen ruokavalion ja FODMAP-rajoituksen välillä.

Myös sellaiset henkilöt joiden maidon sietokyky on oman kokemuksen mukaan huono Suomessa, mutta jotka sietävät sitä hyvin ulkomailla, on havaittu olevan muita ihmisiä selvästi herkempiä  ruisleivän fruktaaneille ja myös ksylitolille (kuva alla). Tämäkin tutkimus puhuu sen puolesta että erilaisia oireita maidosta saavat ovat myös herkkävatsaisia eli käytännössä enempi tai vähempi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiviä. Sinänsä mielenkiintoista on, että tämä suomalainen tutkimus on yksi pioneeritutkimuksia raivaten tietä FODMAP-ajattelulle.

Näyttää siis entistä enemmän siltä, että puhdasta gluteenisensitiivisyyttä ei ole olemassa, vaan taustalla on yleisesti muita herkempi vatsa. FODMAP:it ovat gluteenia suurempi peluri viljojen aiheuttamista vatsavaivoista puhuttaessa. Seuraavaksi pitää tehdä tutkimus, jossa gluteenia ja fruktaania -yhdistelmänä verrataan pelkkään fruktaaniin. Jos tällainen yhdistelmä on pahempi kuin fruktaani yksin niin sitten on enempi kyse fruktaanien ja gluteenin viheliäisestä yhteispelistä. Mutta tämä on vielä tutkimuksin todistettava. Viljoja ja vatsavaivoja koskeva tutkimus jatkuu, ja kuulemme varmasti vielä mielenkiintoisia uusia avauksia.

Yhtä kaikki herkkävatsaisimmat hyötynevät siitä, että fruktaanipitoisten viljojen käyttöä vähennetään ainakin vaikeiden oirekausien ajaksi.

Ja selvyyden vuoksi todettakoon vielä, että tässä ei enää keskustella tai kiistellä siitä aiheuttavatko viljat herkkävatsaisille vatsavaivoja vai eivät. Kyllä aiheuttavat, mutta niin tekee monet muutkin FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät ruuat.

Lähteet

Skodje GI, et al. Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-reported Non-celiac Gluten Sensitivity. Gastroenterology. 2017 Nov 1

Molina-Infante, J.; Carroccio, A. Suspected Nonceliac Gluten Sensitivity Confirmed in Few Patients afterGluten Challenge in Double-Blind, Placebo-Controlled Trials. Clin. Gastroenterol. Hepatol. 2017, 15, 339–348

van Gils T et al. Prevalence and Characterization of Self-Reported Gluten Sensitivity in The Netherlands. Nutrients. 2016 Nov 8;8(11). pii: E714

Laatikainen R, et al. Pilot Study: Comparison of Sourdough Wheat Bread and Yeast-Fermented Wheat Bread in Individuals with Wheat Sensitivity and Irritable Bowel Syndrome. Nutrients. 2017 Nov 4;9(11)

Laatikainen R, et al. Randomised clinical trial: low-FODMAP rye bread vs. regular rye bread to relieve the symptoms of irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther. 2016 ;44 :460-70. 2)

Staudacher HM, et al. Fermentable carbohydrate restriction reduces luminal bifidobacteria and gastrointestinal symptoms in patients with irritable bowel syndrome. J Nutr 2012; 142: 1510–8

Paajanen L, Tuure T & Korpela R. Impaired tolerance of indigestible carbohydrates in adults with subjective milk intolerance. Scandinavian Journal of Nutrition 2004; 48 (3): 131-135

 

Vastaa