paksusuoli

Kliininen tutkimus Helsingissä haavaista paksusuolen tulehdusta sairastaville

Osallistu tutkimukseen:

Karrageenin vaikutukset suolisto-oireisiin ja immuuniaktivaatioon haavaisesta paksusuolen tulehdusta kärsivillä. (CARRAUC-TUTKIMUS)

Etsimme vapaaehtoisia henkilöitä tutkimukseen, jossa selvitetään vaikuttaako yleisesti käyttössä oleva elintarvikkeiden lisäaine karrageeni  vatsaoireisiin ja suoliston immuuniaktivaatioon haavaisesta paksusuolen tulehduksesta kärsivillä. Tutkimus toteutetaan vuosien 2021-2022 aikana. 

Saatat soveltua tutkimukseen, jos

 • Olet 18-64 –vuotias 
 • Sinulla on haavainen paksusuolen tulehdus, joka on rauhallisessa vaiheessa eli remissiossa. 
 • Sinulla ei ole kortisonilääkitystä tai biologista lääkitystä käytössä (5-ASA eli mesalatsiini on sallittu)
 • Et sairasta vakavaa sairautta, kuten syöpää
 • Et ole käyttänyt antibiootteja viimeisen kuukauden aikana
 • Et käytä alkoholia yli 2 annosta vuorokaudessa
 • Et ole raskaana tai imetä
 • Et osallistu samanaikaisesti toiseen lääketieteelliseen tutkimukseen

Mitä odotamme sinulta:

 • Nautit noin 5 dl tutkimusvalmistetta päivittäin yhden viikon ajan kahteen eri kertaan /yhteensä 14 päivän ajan
 • Raportoit kokemasi vatsaoireet tutkimusjakson aikana 
 • Pidät ruokapäiväkirjaa 3 päivän ajan molemmilla tutkimusjaksoilla
 • Annat veri- , virtsa- ja ulostenäytteitä

Mitä hyödyt tutkimuksesta:

 • Tuet tutkimustyötä, jonka pohjalta pyritään selvittämään, miten karrageeni tavanomaisesti nautitulla annoksella vaikuttaa vatsaoireisiin ja tulehdukseen 
 • Saat omat tuloksesi veri- ja ulostenäytteistä sekä ruokapäiväkirjoista. Tutkimuksessa mitataan herkällä CRP-mittauksella ja kalprotektiini-testillä tulehdusta, FABP-2 testillä suoliston läpäisevyyttä ja IgA/alkaalinen fosfataasi-testillä immuuniaktivaatiota
 • Saat veloituksetta käynnin laillistetun ravitsemusterapeutin vastaanotolla tutkimuksen päätteeksi 

Tutkimuksesta vastaavana henkilönä toimii gastroenterologian ja sisätautien erikoislääkäri Markku Hillilä. 

Tarkempia tietoja tutkimukseen osallistumisesta saa numerosta 040 7171753 tai säh­kö­postitse reijo.laatikainen@booston.fi

Tutkimuksen kulku

Tutkimus toteutetaan ristikkäisasetelmalla, jolloin kukin henkilö nauttii sekä varsinaista tutkimusvalmistetta että verrokkivalmistetta 7 päivän ajan satunnaisessa järjestyksessä (osa tutkittavista nauttii ensin verrokkivalmistetta ja osa ensin tutkimusvalmistetta). 

Verrokkituote on kaurakuidusta ja kaurajuomasta sekä kaakaojauheesta tehty valmiste. Tutkimustuotteessa kaurakuidun sijaan sakeutusaineena on karrageenia (noin 2 grammaa/päiväannos).  Tuotteet pyritään tekemään ulkonäöltään, maultaan ja hajultaan samankaltaisiksi. Karrageenia ja kaurakuitu jaetaan tutkittaville pienissä läpinäkyvissä annospusseissa, jonka sisältö sekoitetaan ilmaiseksi jaettavaan kaurajuomaan ja kaakaojauheeseen. Tutkittavat eivät tiedä kumpaa tuotetta nauttivat. Tuotteita tulee nauttia päivittäin 2 x 2-2,5 dl.  Käyttömäärä ja ajankohta kirjataan tutkimuspäiväkirjaan. 

Ensimmäisen tutkimusjakson jälkeen on vähintään 14 päivän ns. puhdistusjakso, jolloin ei nautita tutkimustuotteita. Sen jälkeen alkaa toinen tutkimusjakso, jolloin käytetään toista tuotetta samoin 7 päivän ajan. Saat tutkimustuotteet kerralla kummankin tutkimusjakson alussa. 

Ruokavalio- ja liikuntatottumukset tulisi pitää mahdollisimman sa­man­­laisina koko tutkimuksen ajan. Kummankin tutkimusjakson lopussa pidetään ruokapäiväkirjaa 3 päivän ajan. Tällöin kaikki syömiset ja juomiset kirjataan mahdollisimman tarkasti. Tutkimuksen ajan vatsaoireet, mahdolliset sairaudet, lääkkeiden käyttö ja tutkimusvalmisteiden käyttö kirjataan sähköiseen tutkimuspäiväkirjaan. Jaksojen lopussa täytetään lisäksi kysely (SCCAI-oirekysely), jossa selvitetään vatsaoireiden vakavuutta ja kestoa koko 7 päivän tutkimusjakson ajalta. Tutkimuksen alussa ja molempien jaksojen lopussa kerätään myös kotona ulostenäyte ja yhden yön virtsan keräysnäyte. Ohjeistus näytteen keräämiseen ja säilyttämiseen sekä tarvittavat välineet annetaan tutkimuksen alussa. Veri- ja ulostenäytteistä määritetään tulehduksen ja suoliston läpäisevyyden merkkiaineita sekä virtsasta munuaisten toimintaa.

Kummankin tutkimusjakson alussa ja lopussa on tutkimuskäynti Selex lab Oy:n tutkimusyksikössä Kalevankatu 17 A, 00100 Helsinki. Käynnillä käydään läpi ruokapäiväkirjat ja tutkimuspäiväkirjan tiedot, palautetaan kotona kerätty ulostenäyte ja otetaan kyynärtaipeesta verinäyte.

Tutkimuksen rahoitus

Tutkimukseen on saatu rahoitusta Juhani Ahon tutkimussäätiöltä. 

Ilmoita kiinnostuksesi säh­kö­postitse reijo.laatikainen@booston.fi