Palkokasveja herkkävatsaisille (IBS/turvotus) –tutkimus Helsingissä alkaa

ETSIMME VAPAAEHTOISIA TUTKIMUSHENKILÖITÄ Palkokasveja herkkävatsaisille –tutkimukseen, jossa selvitetään vähentääkö entsymaattinen käsittely palkokasvipohjaisten välipalakeksien aiheuttamia vatsavaivoja.

Palkkioksi osallistumisesta saat asiantuntijan tulkitseman, kattavan kehonkoostumusanalyysin ja arvokasta tietoa ruokavaliosi laadusta ja ravintoaineiden saannista. Kehonkoostumusanalyysi tehdään halutessasi viimeisen tutkimuskäynnin yhteydessä ja saat tuloksen heti mukaasi. Ruokavalioanalyysin tulokset saat alkuvuonna 2022.

Voit soveltua tutkimukseen, jos

  • kärsit IBS:stä (Rooma IV –kriteerit) tai toiminnallisesta turvottelusta
  • et sairasta keliakiaa
  • olet täysi-ikäinen
  • et ole raskaana tai imetä
  • voit sitoutua osallistumaan tutkimukseen noin kolmen (3) viikon ajaksi.

Tutkimukseen sisältyy yhteensä kolme käyntiä Helsingin yliopiston Viikin kampuksella. Varsinainen tutkimusjakso kestää kaksi (2) viikkoa, jonka lisäksi tutkimukseen kuuluu noin viikon mittainen tutkimukseen valmistautumisjakso. Saat tutkimuksessa jaettavat välipalakeksit sekä näytteenottoon tarvittavat välineet veloituksetta.

Tutkimuksen aikana syöt kahdella eri viikolla kolmena päivänä (siis viikon välein) tutkimusta varten kehitettyjä välipalakeksejä. Tutkimukseen sisältyy kaksi erilaista keksiä, joista toista on käsitelty vatsaystävällisemmäksi. Toinen tuotteista on käsittelemätön vertailutuote. Et tiedä, kumpi tuote kulloinkin on kyseessä. Raportoit kokemiasi vatsaoireita ja muita tuntemuksiasi sekä keksien aistinvaraista miellyttävyyttä tutkimusta varten räätälöidyn mobiilikyselyn välityksellä. Oireita raportoidaan koko tutkimusjakson ajan ohjeistetuin aikavälein. Tätä varten sinulla tulee olla käytössäsi älypuhelin, johon mobiilikyselyn sisältävän sovelluksen voi asentaa.

Keräät itseltäsi ulostenäytteen ennen tutkimusjakson alkua sekä kaksi kertaa kunkin tutkimusviikon aikana. Yhteensä ulostenäytteitä kerätään viitenä (5) päivänä. Ulostenäyte otetaan pieneen putkeen sisäänrakennetun lusikan avulla, eli tarvittava näyte on kooltaan pieni. Lisäksi pidät kirjaa päivittäisistä ulostuskerroistasi kolmen päivän ajan ennen tutkimusjaksosi alkua sekä koko tutkimusjaksosi ajan. Tutkimukseen kuuluu myös ruokapäiväkirjan pitäminen yhteensä yhdeksän (9) päivän ajan.

Tutkimukseen osallistumisen esteitä ovat keliakia, tulehduksellinen suolistosairaus (IBD), antibioottikuuri tutkimusta edeltävän kolmen kuukauden sekä tutkimuksen aikana, kolonoskopia ja siihen valmistautuminen tutkimusta edeltävien neljän viikon sekä tutkimuksen aikana sekä raskaus ja imetys.

Tutkimuksen rahoittaa EU:n alaisuudessa toimiva EIT Food.

Tutkimuksen vastuullisena tutkijana toimii apulaisprofessori Anne-Maria Pajari ja tutkimuksen lääkärinä gastroenterologi Perttu Lahtinen.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, jätä yhteystietosi sähköisellä lomakkeella, joka löytyy osoitteesta https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/112426/lomake.html, niin lähetämme sinulle lisätietoa tutkimuksesta. Voit ottaa meihin yhteyttä myös sähköpostitse legucomf@helsinki.fi tai puhelimitse 029 415 8441.