Crohnin tauti

Määritelmä

Crohnin tauti on krooninen tulehduksellinen suolistosairaus, joka voi esiintyä missä vain ruoansulatuskanavan alueella suusta peräsuoleen. Tulehdus ilmenee suolen seinämän kaikissa kerroksissa ja tulehdusta on suolessa laikuittain eli suoli on sairastuneiden alueiden välissä normaalia.

Oireet vaihtelevat tulehduksen sijainnin mukaan. Yleisimpiä oireita ovat ripuli, vatsakivut, veriset ulosteet, haavaumat suussa tai peräaukossa, laihtuminen ja väsymys. Tyypillistä on, että oireettomat jaksot vuorottelevat aktiivisten jaksojen kanssa.

Diagnoosi tehdään oirekuvan sekä suolen tähystyksestä ja laboratoriokokeista saatavien tietojen avulla. Alla oleva oikeanpuoleinen kuva läiskämäisine tulehduksineen (siniset alueet) kuvaa Crohnin tautia. (Lähde: JAMA)

 

Esiintyvyys ja syyt

Tulehduksellisia suolistosairauksia on löydetty lähinnä pohjoisista teollistuneista maista kuten Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta ja Pohjoismaista. Esiintyvyys on suurinta valkoihoisilla ja Aškenasijuutalaisilla. Crohnin tautia sairastaa noin 100/100 000 ihmistä ja ilmaantuvuus on 9 uutta tapausta/100 000 ihmistä. IBD diagnosoidaan useimmiten nuorella aikuisiällä 15-30 vuoden iässä, mutta se voi tulla myös lapsille ja iäkkäille. Crohnin tauti on hieman yleisempi naisilla kuin miehillä.

Crohnin taudin taustalla olevia syitä ei tarkkaan tiedetä. Ympäristö- ja perintötekijöillä on kuitenkin havaittu olevan vaikutusta sairauden puhkeamiseen. Samalla kun ihmisten elintavat ja elinolosuhteet ovat parantuneet, on taudin esiintyvyys lisääntynyt. Syyksi epäillään nykyisten hygieniatottumusten negatiivista vaikutusta suoliston mikrobistoon. Sairaus on tavallisempi tupakoivilla ja tupakointi sairauden puhkeamisen jälkeen lisää huomattavasti riskiä joutua leikkaukseen. Tulehdukselliset suolistosairaudet kulkevat usein suvuittain, tosin on myös paljon sairastuneita, joilla sairautta ei suvussa ole. Tiedetään, että jos toisella vanhemmista tai sisaruksella on Crohnin tauti, on henkilöllä 10 %:n riski sairastua. Jos kummatkin vanhemmista sairastavat Crohnin tautia, lapsen riski sairastua on 50 %.

Hoito

Crohnin tautia hoidetaan ensisijaisesti lääkityksellä. Lääkehoidon perustana on usein ns. ylläpitolääkitys ja aktiivisessa vaiheessa lääkitystä lisätään vaiheittain kunnes saavutetaan haluttu vaste. Lääkehoidossa käytetään muun muassa aminosalisalyytteja (5-ASA), antibiootteja, kortikosteroideja ja immunosuppressiivisia lääkkeitä.

Leikkaushoidolla voidaan hoitaa lääkehoidolle vastaamatonta sairautta tai komplikaatioita, kuten suolen kuroumia. Leikkauksessa tulehtunut suolen osa poistetaan, mutta sairaudella on taipumus uusiutua leikkauksen jälkeen. Lisätietoa leikkaushoidosta saat lääkäriltäsi tai gastrokirurgilta.

Ruokavalio

Ravitsemuksella on erittäin tärkeä rooli Crohnin taudin hoidossa, koska sairaus aiheuttaa aliravitsemusta jopa puolelle potilaista. Hyvää ravitsemustila on tärkeä ylläpitää lääke- ja kirurgisen hoidon onnistumisen sekä yleisen jaksamisen kannalta. Crohnin tautia sairastaville suositellaan samanlaista ruokaa kuin muullekin väestölle eikä taudin rauhallisessa vaiheessa ruokavalioon usein tarvitse kiinnittää normaalia enempää huomiota. Taudin aktivoituessa aikaisemmin sopineet ruoka-aineet voivat aiheuttaa oireita, jolloin niiden tilalle vaihdetaan jotain paremmin sopivaa.

kanasalaatti

Yleensä oireita voivat pahentaa mm.

  • kaasua muodostavat ruoka-aineet, kuten kaalit, pavut ja linssit, sipuli, paprika
  • hiilihapolliset juomat
  • kofeiinipitoiset juomat
  • alkoholi
  • sokerialkoholit kuten ksylitoli, maltitoli, sorbitoli
  • tuoreet leivonnaiset, kuten ruisleipä ja pulla
  • kuivatut hedelmät

On tärkeää, että pyritään välttämään ainoastaan niitä ruoka-aineita, jotka aiheuttavat selvästi oireita. Muuten ruokavaliosta tulee helposti liian yksipuolinen ja riittävä ravintoaineiden sekä energian saanti voi vaarantua.

Crohnin taudin ruokavaliota on tutkittu jonkin verran, mutta huomattavasti vähemmän kuin ärtyvän suolen ruokavaliota. Tarvitaan kipeasti lisätutkimuksia, jotta ruokavaliosta voitaisiin antaa tutkittuun tietoon perustuvaa ohjausta. Olen käsitellyt laajemmin ja tieteellisesti Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolen tulehduksen ruokavaliotekijöitä täällä.

Suolen tulehdustila, oireilu tai lääkitys voi vaikuttaa vitamiinien tarpeeseen tai hyväksikäyttöön. Riittävästä saannista on huolehdittava erityisesti kalsiumin, D-vitamiinin, raudan ja foolihapon kohdalla. Monivitamiinivalmiste voi aktiivisen vaiheen aikana olla tarpeen, etenkin jos syöminen on niukkaa. Jos lääkitys vaikuttaa jonkin vitamiinin tarpeeseen (esimerkiksi kortikosteroidilääkityksen aikana), kertoo lääkärisi sinulle tarpeellisten vitamiinivalmisteiden käyttöohjeet.

Ennuste

Crohnin tauti ei ole kuolemaan johtava sairaus ja sairautta voidaan hallita lääkityksellä ja ravitsemushoidolla. Potilailla voi olla kuitenkin oireita kuten vatsakipua, oksentelua ja ripulia hoidosta huolimatta. Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavilla on suurentunut riski saada paksusuolen syöpä, mutta säännöllisillä tähystyksillä mahdolliset muutokset saadaan ajoissa huomattua.

Lopuksi

Koska sairaus vaikuttaa ensisijaisesti ruoansulatuskanavan alueella, on hyvä kiinnittää huomiota ruokavalioon ja sen laatuun. Sairaus vaikuttaa elämänlaatuun etenkin aktiivisessa vaiheessa, mikä voi luonnollisesti johtaa voimattomuuteen elää sairauden kanssa sekä masennukseen. Kunnollinen hoito ja lääkitys auttavat elämään sairauden kanssa. Lisäksi lääkärin, hoitajan tai ravitsemusterapeutin kanssa keskustelu voi auttaa sairauden käsittelyssä. Lisäksi potilaiden kannattaa käyttää hyödyksi kaikki mahdollinen tieto sairaudestaan. Suomessa toimii Crohn ja Colitis ry, jonka kautta on mahdollista saada lisää tietoa tulehduksellisista suolistosairauksista sekä vertaistukea.

Lisätietoa

Aho M, Matikainen M. Tulehduksellisten suolistosairauksien ravitsemushoito. Therapia Fennica-nettisivusto, www.therapiafennica.fi (siteerattu 25.3.2011)

Crohnin tauti. Terveyskirjasto

Hartman et al. Nutritional status and nutritional therapy in inflammatory bowel diseases. J Gastroenterol. 2009 Jun 7;15(21):2570-8.

Niemelä S, toim. Opi tuntemaan IBD – potilaan opas. Espoo: Ferring Pharmaseuticals

Mack DR. Probiotics in inflammatory bowel diseases and associated conditions. Nutrients. 2011 Feb;3(2):245-64.

 

Vastaa