Nosebon voima ja gluteeniyliherkkys

Olen kirjoittanut tähän Tervevatsa-blogiini aiemmin plasebon vastakkaisesta käsitteestä nosebosta. Nosebo on negatiiviseen odotusarvoon perustuva jonkin todellisuudessa viattoman aineen tai toimenpiteen aiheuttama negatiivinen kokemus tai tapahtuma. Tyypillinen esimerkki nosebosta voisi olla, että jos kovasti uskoo gluteenin olevan syypää vatsaoireisiin niin on todennäköistä, että tällainen usko saa aikaan oireita luullessaan syöneensä gluteenia vaikka todellisuudessa on syönyt jotain […]

Jatka lukemista


Edelleen kaivataan tutkittavia 14.2.2024: Uusi tutkimus ärtyvästä suolesta kärsiville Helsingissä, Turussa ja Lahdessa

  Suomalaiset IBS-tutkijat aloittavat jälleen uuden tutkimuksen ulosteensiirron tehosta ärtyvässä suolessa. Jos olet kiinnostunut tutkimuksesta ja osallistumisesta, lue ensiksi koko alla oleva tiedote huolellisesti. Sen jälkeen voit kysyä lisätietoja alla olevilta henkilöiltä –itse EN ole tässä mukana, enkä siksi voi antaa lisätietoja: Tutkimuksen yhteyshenkilöt, ota reilusti yhteyttä:  teemu.puodinketo@varha.fi Työpuhelin 02-3139427 Päijät-Hämeen keskussairaala: Perttu Lahtinen p. […]

Jatka lukemista


Runsasrasvainen ruoka piinaa herkkävatsaista –mekanismit

Vastaanotolla tapaa usein ihmisiä, jotka kertovat runsasrasvaisen aterian aiheuttavan vatsavaivoja. Tyypillisiä vatsavaivojen aiheuttajia ovat mm. hampurilaisateriat, kermaiset keitot, jäätelö, suuret annokset lohta, kuohukerma ja rasvaiset peruna-makkara/-liharuuat. Rasvalla sinänsä ei ole mitään tekemistä esimerkiksi FODMAP-hiilihydraattien kanssa, mutta ärtyvän suolen oireyhtymän ja toiminnallisen ylävatsavaivan hoidossa ja selvittelyssä on syytä ottaa huomioon myös ruoka-annoksen rasvapitoisuus. Espanjalaistutkijoiden tekemissä tutkimuksissa […]

Jatka lukemista


Tutkimus: hapanleipä ei ole hiivaleipää lempeämpi vatsalle?

[Tästä artikkelista on pitkä versio Pronutritionist.net -sivuilla] Osana omaa väitöskirjaprojektiani toteutimme tutkimuksen jossa hiivalla kohotettua vehnäleipää verrattiin hapatteella (juurella) kohotettuun vehnäleipään (”juurileipä”). Hiivaleivässä oli lisättyä gluteenia ja muita tavanomaisia teollisia lisäaineita. Juurileivässä ei ollut lisättyä gluteenia, eikä mitään lisäaineita. Leivät tehtiin samasta vaaleasta vehnäjauhosta. Osoitimme ensimmäistä kertaa, että vehnän hapattaminen poistaa vehnästä oireita teoriassa aiheuttavaa […]

Jatka lukemista