Uusi tutkimus ärtyvästä suolesta kärsiville Helsingissä, Turussa ja Lahdessa

  Suomalaiset IBS-tutkijat aloittavat jälleen uuden tutkimuksen ulosteensiirron tehosta ärtyvässä suolessa. Jos olet kiinnostunut tutkimuksesta ja osallistumisesta, lue ensiksi koko alla oleva tiedote huolellisesti. Sen jälkeen voit kysyä lisätietoja alla olevilta henkilöiltä –itse EN ole tässä mukana, enkä siksi voi antaa lisätietoja: Tutkimuksen yhteyshenkilöt:  TYKS: Kimmo Salminen p 02-3130691, kimmo.salminen@tyks.fi  TYKS: Teemu Puodinketo p 02-3139427, […]

Jatka lukemista


Runsasrasvainen ruoka piinaa herkkävatsaista –mekanismit

Vastaanotolla tapaa usein ihmisiä, jotka kertovat runsasrasvaisen aterian aiheuttavan vatsavaivoja. Tyypillisiä vatsavaivojen aiheuttajia ovat mm. hampurilaisateriat, kermaiset keitot, jäätelö, suuret annokset lohta, kuohukerma ja rasvaiset peruna-makkara/-liharuuat. Rasvalla sinänsä ei ole mitään tekemistä esimerkiksi FODMAP-hiilihydraattien kanssa, mutta ärtyvän suolen oireyhtymän ja toiminnallisen ylävatsavaivan hoidossa ja selvittelyssä on syytä ottaa huomioon myös ruoka-annoksen rasvapitoisuus. Espanjalaistutkijoiden tekemissä tutkimuksissa […]

Jatka lukemista


Tutkimus: hapanleipä ei ole hiivaleipää lempeämpi vatsalle?

[Tästä artikkelista on pitkä versio Pronutritionist.net -sivuilla] Osana omaa väitöskirjaprojektiani toteutimme tutkimuksen jossa hiivalla kohotettua vehnäleipää verrattiin hapatteella (juurella) kohotettuun vehnäleipään (”juurileipä”). Hiivaleivässä oli lisättyä gluteenia ja muita tavanomaisia teollisia lisäaineita. Juurileivässä ei ollut lisättyä gluteenia, eikä mitään lisäaineita. Leivät tehtiin samasta vaaleasta vehnäjauhosta. Osoitimme ensimmäistä kertaa, että vehnän hapattaminen poistaa vehnästä oireita teoriassa aiheuttavaa […]

Jatka lukemista


Entsyymivalmisteesta voi olla apua palkokasvien aiheuttamiin vatsavaivoihin

Olen aiemmin kirjoittanut entsyymivalmisteiden mahdollisesta tehosta IBS:ssä. Juuri ilmestyneen tutkimuksen mukaan oligo-galaktosakkarideja (GOS:ia) pilkkova entsyymivalmiste (α-galaktosidaasi) voi auttaa soijan, papujen, manteleiden, cashew-pähkinöiden ja linssien aiheuttamien vatsaoireiden vähentämisessä. Edellä mainitut ruuat yleensä sisältävät paljon juuri GOS:ia, mutta ei kovin paljoa muita FODMAP:ja. Tutkimukseen osallistui 31 koehenkilöä, joilla kaikilla oli IBS. Huomioitavaa tutkimuksessa on se, että tutkimuksen alussa […]

Jatka lukemista


Onko gluteenittomasta ruokavaliosta haittaa vai hyötyä pitkäaikaisterveydelle?

Gluteeniton ruokavalio on ehdottoman tärkeä heille, jotka sairastavat keliakiaa. Gluteenittomasta ruokavaliosta saattaa olla hyötyä myös heille, joille runsaasti gluteenia sisältävät viljat eli ruis, ohra ja vehnä aiheuttavat erilaisia oireita. Vehnä, ruis ja ohra sisältävät gluteenin lisäksi myös runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja ja siksi ärtyvän suolen oireyhtymässä käytettävä FODMAP-hiilihydraatteja rajoittava ruokavalio on käytännössä vähägluteeninen, monien kohdalla lähes gluteeniton. Niinpä on […]

Jatka lukemista