Närästys

 

Määritelmä

 

narastys

Närästys on epämiellyttävä, kivulias tai polttava tunne rinnassa tai kurkussa, joka johtuu happaman mahanesteen nousemisesta takaisin ruokatorveen. Refluksitaudista puhutaan silloin, kun mahanesteen takaisinvirtaus on jatkuvaa, haittaa elämää tai aiheuttaa lisäsairauksia.

Närästys voi kestää kaksikin tuntia ja se voi johtua raskaasta ateriasta tai liiallisesta syömisestä. Myös tietyt asennot, kuten makaaminen tai kumartuminen voi aiheuttaa närästystä. Oireita voi helpottaa nousemalla pystyasentoon tai ottamalla mahahappoja neutraloivaa lääkettä. Osa saa helpotusta nestemäisen maitotaloustuotteen, kuten piimän tai jogurtin nauttimisesta.

Närästyksen lisäksi refluksitaudissa voi olla myös muita oireita, kuten kaasun muodostusta, ruokahaluttomuutta, pahoinvointia tai oksentelua, kuivaa yskää, hapanta maku suussa ja vatsan turvottelua.

Esiintyvyys ja syyt

Närästys on erittäin yleistä: jopa 27 % kokee närästysoireita kerran vuodessa ja päivittäin oireista kärsii noin 9 %. On arvioitu, että noin 10 % suomalaisista sairastaa refluksitautia.

Närästys johtuu useista tekijöistä. Muun muassa mahahapon liiallinen tuotanto, mahanesteen takaisinvirtaus, epäterveellinen ruokavalio, epäsäännöllinen ateriarytmi, liiallinen tupakointi ja alkoholin käyttö voivat aiheuttaa närästystä. Närästys voi johtua myös stressistä, ahdistuneisuudesta, unettomuudesta, ylipainosta ja raskaudesta. Myös palleatyrä voi aiheuttaa närästystä.

Närästys on yleinen ruokatorven refluksitaudin oire. Refluksitaudin syynä on ruokatorven alemman sulkijalihaksen (lower esophageal sphincter, LES) heikentynyt toiminta.  Normaalisti ruoka kulkeutuu suun kautta ruokatorveen ja siitä mahalaukkuun LESin kautta. LES aukeaa vain kun ruokamassa kulkeutuu ruokatorvesta mahalaukkuun päin ja sulkeutuu sitten estäen ruokamassan ja mahahappojen pääsyn ruokatorveen. Kun LESin toiminta on heikentynyt tai se ei muuten toimi normaalisti, mahansisältöä pääsee takaisin ruokatorveen, mikä aiheuttaa nämä epämiellyttävät oireet.

Hoito

Heti oireiden ilmaantuessa helpotuksena käytetään yleensä reseptivapaita happolääkkeitä, jotka auttavat nopeasti neutraloiden mahahappoja. Närästyslääkkeet sisältävät muun muassa magnesiumia, natriumbikarbonaattia, alumiinihydroksidia ja kalsiumkarbonaattia. Vaikka lääkitys auttaa pääsemään eroon polttavasta tunteesta, närästyslääkkeet eivät välttämättä auta pahoinvointiin ja oksenteluun, eivätkä ne estä hapon erityksen jatkumista.

Eniten käytetty ja kaikkein tehokkain lääkeryhmä närästyksen hoidossa vaikuttaa olevan on ns. protonipumpun estäjät eli PPI-lääkkeet.

Ruokavaliomuutokset ovat välttämättömiä säännöllisestä närästyksestä kärsiville, koska närästys on usein yhteydessä ruokailuun ja ruoan laatuun.

englantilainen aamiainen

Seuraaviin asioihin on hyvä kiinnittää huomiota närästyksen hoidossa:

  1. Raskaat ateriat: Suuret annoskoot tai ylensyönti lisäävät yleensä mahan painetta ja mahahapon takaisinvirtausta.
  2. Energia: Ylipaino on yksi suurimmista närästyksen syistä, joten ylipainoisilla laihduttaminen voi olla tarpeen närästysoireiden helpottamiseksi. Ruokavalion rasvan ja energian määrää vähentämällä paino yleensä lähtee laskuun.
  3. Rasva: Rasvaiset ruoat lisäävät LESin painetta ja hidastavat mahan tyhjenemistä, siten lisäten refluksin riskiä.
  4. Suklaa: Suklaassa on metyyliksantiinia, joka pienentää LESin painetta ja aiheuttaa näin sileiden lihasten rentoutumisen.
  5. Kahvi: Kahvi, myös kofeiiniton kahvi voi aiheuttaa närästystä. Vaikutus on kuitenkin yksilöllinen. On viitteitä siitä, että tummapaahtoinen kahvi on vaaleapaahtoista paremmin siedetty.
  6. Alkoholi: Alkoholi voi provosoida oireita. Erityisesti olut on altis lisäämään oireita ja yleensä suuret annokset alkoholia missä tahansa käyttömuodossa.
  7. Muut ruoka-aineet: Piparminttu, hiilihapolliset juomat, sipulit, paprika, sitrushedelmät ja niistä tehdyt juomat sekä tomaattituotteet voivat aiheuttaa närästystä. Näiden käyttöä tulisi rajoittaa yksilöllisesti tarpeen mukaan.

Muista myös nämä:

    1. Juo tarpeeksi vettä, esimerkiksi 8 lasillista päivässä
    2. Vähennä tai vältä kokonaan hyvin mausteista, paistettua ja rasvaista ruokaa
    3. Syö runsaasti kasviksia, jotka eivät aiheuta sinulle närästystä
    4. Vältä tupakointia ja alkoholin käyttöä
    5. Säännölliset, pienet ateriat auttavat ehkäisemään närästystä
    6. Vältä iltasyömistä ja ruokalepoja (ateriointi viimeistään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa)

Tupakointiin, alkoholin käyttöön ja ylensyömiseen huomion kiinnittäminen vähentää närästyksen esiintymistä. Pystyasento ennen ja jälkeen aterioinnin, säännöllinen ateriarytmi, riittävä uni ja säännöllinen liikunta, kuten jooga auttavat ehkäisemään närästystä ja siihen liittyviä sairauksia. Sängyn pääpuolen kohottaminen 15 cm jalkopäätä ylemmäksi auttaa useilla vähentämään yöllistä happorefluksia.

Ennuste

Kuten aikaisemmin mainittiin, närästyksen riski on paljon riippuvainen LESin toiminnasta. Pienikin muutos sen normaalissa toiminnassa voi johtaa ruoan takaisinvirtaukseen ja närästysoireisiin. Jos refluksioireita ei hoideta, voi hapon takaisinvirtaus aiheuttaa eroosiota ruokatorven limakalvossa. Tämä aiheuttaa veren vuotoa ruokatorvesta, arpeutumista, nielemisvaikeuksia ja on pitkäkestoisena ruokatorven syövän riskitekijä.

Lopuksi

Närästys ei ole vakava oire, mutta se voi pahentua, ellei sitä hoideta. Närästyksen riskiä voi vähentää tai jopa ehkäistä sitä noudattamalla yksinkertaisia elämäntapaohjeita: syö säännöllisesti, rajoita mausteisten ja rasvaisten ruokien syömistä sekä kofeiinipitoisten juomien, alkoholin ja tupakan nauttimista. Stressin hallitseminen esimerkiksi hengitysharjoitusten avulla voi auttaa myös närästyksen hallinnassa. Hakeudu lääkärin vastaanotolle oireiden pitkittyessä, sillä kyse voi olla refluksitaudista tai muusta vakavammasta sairaudesta. Lääkitystä ei saa lopettaa ilman lääkärin kanssa keskustelua, sillä oireinen ja krooninen reflukstitauti voi johtaa komplikaatioihin.

Lue lisää vatsan hoidosta ruokavaliolla uutuskirjastani: Herkän vatsan valinnat. Suolisto kuntoon ruokavaliolla.

herkän vatsan valinnat

Lisätietoa

Terveyskirjasto: Närästys

 

7 ajatusta “Närästys”:sta

  1. Kiitos hyvistä ohjeista.
    Entäs jos ruokavalio ja muutkin elämäntavat ovat suunnilleen ohjeittesi mukaisia mutta jatkuva särkylääkkeitten syönti tuntuu tuhonneen vatsani ja aiheuttaa närästystä? Mikä auttaa?
    Nukun istualtaan ettei vatsahapot nouse ja mene ns. ”väärään kurkkuun. Se vasta kivuliasta onkin.
    Ruoka-aineista pahimmat ovat hiivalla leivottu leipä ja pulla. Kahvi, sipuli, paprika, tomaatti jne ihan ok.

  2. Miten tulisi toimia jos ruokatorven alempi sulkijalihas on täysin veltostunut ja käytössä on ollut omeprazoli jo 15v. Voiko omeprazolin pitkäaikaisesta käytöstä olla haittaa? Pitäisikö lääke välillä vaihtaa? Lääkkeestä on edelleen apua oireisiin. Ruokatorven tähystyksiä ei ole tehty. Millä muulla tavalla pitkään jatkuneen refluksitaudin aiheuttamat haitalliset muutokset voidaan havaita? Toinen kysymys liittyy crohnin tautiin. Onko crohnin taudilla ja sulkijalihaksen veltostumisella jokin yhteinen tekijä? Itsellä strikturoiva crohn.

    • Kiitos kysymyksestä; valitettavasti yksitäisten ihmisten hoidollisiin asioihin kunnolla kantaa ottaminen on mahdotonta näin netissä anonyymisti. En ole lääkäri joten en lähde erittelemään enempää lääkkeiden vaikutuksia. Lääkehoidossa on aina kyse haittojen ja hyötyjen puntaroinneista. Sellaista lääkettä ei kai olekaan että sillä ei olisi yhtään mitään haittavaikutuksia. Suositan keskustelemaan näistä asioista gastroenterologin kanssa joka aihepiirin paras ammattilainen. Minä olen enemmän ravintoasioiden kanssa tekemisissä.

  3. Mitä suosittelisit, jos kaikki ruoka (jopa välillä vesi) aiheuttaa röyhtäilyä/närästystä? Millaisella ruokavaliolla olisi hyvä lähteä liikkeelle? Olen jo rajoittanut ruokailua aika hyvin tässä tekstissäkin mainitulla tavalla, mutta närästysoireet ovat silti päällä. Kuinka nopeasti ruokavaliomuutoksella saa oireita vähennettyä tai jopa poistettua kokonaan? Entä jos kyse on refluksista, niin täytyykö lopun ikää syödä ohjeiden mukaan vai onko ohjeet tarkoitettu rauhoittamaan tilannetta? Itselläni on siis röyhtäilyä ja närästystä, mutta syön kyllä pääosin terveellisesti. Lähinnä sitä mietin että pitääkö tässä loppuelämä elää sosekeitoilla ja smoothieilla.

  4. On todennäköistä, että hankalissa tapauksissa täytyy ruokavalion lisäksi turvautua närästyslääkekuuriin. Yleensä närästyksen helpottumiseen voi mennä päiviä jopa viikkoja. Joskus närästyksestä ei päästä millään ruokavaliomuutoksella tai lääkkeellä tyydyttävästi eroon. On mahdoton antaa netissä tarkkoja ohjeita juuri sinun tilanteeseesi.

    Yleisesti ottaen ruokavalio-ohjeet on tarkoitettu rauhoittamaan tilannetta ja rajoituksia on syytä ryhtyä pyrkiä purkamaan vähitellen, niin paljon kuin oireet sallivat. Loppuelämää ei yleensä tarvitse olla sosekeitolla 🙂

    Sellainen tulee mieleen, että FODMAP-rajoituksesta on havaittu hyöytyä myös närästysoireeseen alustavissa tutkimuksissa. Suositan että kävisit ravitsemusterapeutilla saamassa asialliset ohjeet FODMAP-rajotuksen kokeiluun, ja samalla voitaisiin varmistua ruokavaliosi riittävästä monipuolisuudesta ja ravintoaineiden saannista.

Vastaa