Divertikuloosi

Määritelmä

paksusuoliDivertikuloosi on sairaus, jossa paksusuolen alueelle muodostuu pussimaisia pullistumia, divertikkeleitä, joita kutsutaan joskus myös umpipusseiksi. Divertikkelit syntyvät suolen  paineen vaikutuksesta, kun suolen limakalvo pullistuu suolen lihaskerroksen lävitse. Divertikkelit ovat usein oireettomia ja hyvin tavallinen löydös.

Divertikuliitiksi sairautta kutsutaan silloin, kun divertikkelit tulehtuvat. Useimmilla ihmisillä divertikuliitti aiheuttaa vatsakipua etenkin vasemmalla alavatsalla. Kipu on voimakasta ja voi ilmaantua yllättäen. Kivun aste voi vaihdella päivittäin. Muita oireita voivat olla oksentelu, pahoinvointi, kylmänväreet, kuume, kouristelut, painonlasku ja suolen toiminnan vaihtelut.

Esiintyvyys ja syyt

Divertikuloosia esiintyy yleisemmin ikääntyneellä väestöll.  Alle 30-vuotiailla divertikuloosi on verraten harvinainen, sen esiintyvyys on 1-2 %:n luokkaa. Yli 80-vuotiailla esiintyvyys on 50-66 %.  Tutkimusten perusteella näyttää siltä, että mitä enemmän divertikkeleitä on, sen suurempi riski on sairastua divertikuliittiin. Noin 15-20% divertikuloosipotilaista saa myöhemmin divertikuliitin. Lisäksi vasemman puoleisen, eli laskevan paksusuolen, divertikuloosiin näyttää liittyvän ärtyvän suolen oireyhtymä, IBS.

Divertikuloosin ei ole havaittu johtuvan mistään tietystä syystä, mutta sen on havaittu olevan yhteydessä vähäkuituiseen ruokavalioon. Esimerkiksi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa sairaus on huomattavasti yleisempi kuin Aasiassa ja Afrikassa, jossa syödään runsaskuituisempaa ruokaa. Vähäkuituinen ruokavalio johtaa usein ummetukseen, jossa ulostaminen on vaikeaa ja tapahtuu ponnistellen. Tämä altistaa divertikkeleiden synnylle.

Divertikuloosille altistavia tekijöitä:

 • Vähäkuituinen ruokavalio
 • Liikkumattomuus
 • Ylipaino

Muut sairauden syihin liittyvät tekijät riippuvat iästä, elämäntyylistä, asuinpaikasta, geeneistä ja etnisestä taustasta.

Hoito

Divertikuloosia ei sinänsä hoideta. Tulehduksen elli divertikuliitin hoitokeinot riippuvat potilaan oireiden vaikeusasteesta. Jos oireet ovat lieviä, voidaan divertikuliittia hoitaa ruokavalion muutoksilla ja antibiooteilla. Alussa hoidoksi suositellaan lepoa ja pehmeärakenteista tai nestemäistä vähäkuituista ruokavaliota. Muutaman päivän kuluttua, kun oireet ovat helpottaneet, ruokavalion kuitupitoisuutta lisätään pikkuhiljaa.

Akuutti divertikuliitti taas voi vaatia lääkärillä käyntiä ja sairaalahoitoa. Akuuttia divertikuliittia hoidetaan suonensisäisillä antibiooteilla, vuodelevolla ja ravinnotta ololla, jotta suoli saadaan rauhoittumaan. Vakavissa tapauksissa, kuten paiseiden tai fisteleiden ilmetessä, akuutin divertikuliitin uusiutuessa tai jos suoli puhkeaa, voi leikkaushoito olla tarpeen.

Divertikuliitin hoidossa terveelliset elämäntavat ja monipuolinen, terveellinen ruokavalio ovat välttämättömiä. Tulehdusjaksojen aikana on suositeltavaa siirtyä vähäkuituisen ruokavalion kautta totutellen runsaskuituiseen ruokavalioon suolen tulehdustilan hallitsemiseksi.

Divertikuloosin hoitoon ei ole yleispätevää ja tutkitusti tehokasta ruokavaliohoitoa. Divertikkelien ehkäisy terveellisillä elämäntavoilla on parasta hoitoa. Probiooteista on alustavaa tutkimusnäyttöä divertikuliitin uusiutumisen estämisessa, mutta tutkimuksia on vielä vain vähän.

 

marjasmoothie

Divertikkelien tulehtumisen ennuste

Divertikuliitti vastaa yleensä hyvin hoitoon ja suurin osa potilaista kokee oireiden helpottuvan 7-10 päivän aikana ruokavaliomuutosten ja lääkitysten aloittamisesta. On kuitenkin mahdollista, että oireet tulevat uudelleen: noin 50 % potilaista kokee jaksottaisia oireita 7 vuoden kuluessa lääkehoidosta. Joissakin tapauksissa divertikkeleitä saatetaan leikata.

Lopuksi

Tasapainoinen ja runsaskuituinen ruokavalio auttaa jossakin määrin ehkäisemään divertikuleiden syntymistä ja niihin liittyviä sairauksia ja oireita. Potilaiden tulisi myös olla tietoisia divertikuliitin mahdollisista komplikaatioista. Huolimatta siitä, ettei vielä ei tiedetä mikä divertikuliitin oikeastaan aiheuttaa, sitä voidaan kuitenkin hoitaa ja hallita. Runsaskuituisen ruokavalion noudattaminen parantaa elämänlaatua.

Lisätietoa

Divertikuloosi. Terveyskirjasto

Mäkelä Jyrki ym. Koolonin divertikuliitin hoitolinjat. Duodecim 2010;126:788-93

Maconi C et al. Treatment of diverticular disease of the colon and prevention of acute diverticulitis: a systematic review. Dis Colon Rectum. 2011 Oct;54(10):1326-38

Matrana MR, Margolin DA. Epidemiology and Pathophysiology of Diverticular Disease. Clinics in Colon and Rectal Surgery. 2009;22(3):141-146.
Tursi A, Papa A, Danese S. Review article: the pathophysiology and medical management of diverticulosis and diverticular disease of the colon. Aliment Pharmacol Ther. 2015 Jul 22.

2 Responses to Divertikuloosi

 1. Helli koskinen 19.1.2017 at 17:06 #

  Mitä on brobiootit
  Mitä on runsaskuituinen

  • Reijo Laatikainen 19.1.2017 at 17:36 #

   Probiootti on bakteeri tai mikrobi jolla on hyviä vaikutuksia elimistössä (tässä tapauksessa suolistossa). Runsaskuituinen esimerkiksi leivän kohdalla tarkoittaa kuitupitoisuutta vähintään 6 g/100 g.

Vastaa