Tietoa ravitsemusterapiasta ja sivuston palveluista

Miksi palvelu on olemassa?


Ruokavalio on keskeisellä sijalla vatsan ja suoliston sairauksien hoidossa. Ravitsemusterapeuttien saatavuus on kuitenkin Suomessa heikko. Suomen väkilukuun suhteutettuna perusterveydenhuollossa on 1 ravitsemusterapeutti / 122 000 asukasta. Noin 2,6 miljoonaan suomalaista asuu kunnissa, joiden perusterveydenhuollossa ravitsemusterapeutin palveluita ei ole lainkaan saatavilla. (Lähde: Ravitsemusterapeuttien yhdistys)

Verkossa ja puhelimessa tuotettava palvelu mahdollistaa ravitsemusterapeutin palvelut myös niille, joilla ei ole omassa kotikunnassa tai sen lähettyvillä ravitsemusterapeuttia. TerveVatsa -palvelun voi tilata myös ulkomailta, ja mihin kellonaikaan tahansa. 

Ravitsemusterapia ja ravitsemusterapeutit


Ravitsemusterapia on suomalaisen terveydenhuollon palvelumuoto. Sitä saavat antaa ja ammatikseen harjoittaa vain laillistetut ravitsemusterapeutit. Laillistamista valvoo ja oikeudet antaa Suomessa sosiaali- ja terveysministeriön alainen Valvira (sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto). Voit tarkistaa ravitsemusterapeuttien tai muiden terveydenhuollon laillistettujen ammattilaisten mm. lääkäreiden, oikeudet Valviran Terhikki -tietokannasta.

Ravitsemusterapeutiksi voi valmistua opiskelemalla n. 5 vuotta yliopistossa ravitsemustiedettä ja pätevöitymällä Itä-Suomen yliopistossa.

Tervevatsa -palvelussa neuvontaa antaa vain laillistettu ravitsemusterapeutti. Lisätietoa ravitsemusterapiasta: Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry (RTY). Toistaiseksi ravitsemusterapian antamisesta vastaa laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA, Reijo Laatikainen (kuva).

reijol

Lupa-asiat sekä tieto- ja potilasturva


Ravitsemusneuvonta ja -terapia on mahdollista myös internetin ja puhelimen välityksellä.  Etelä-Suomen lääninhallitus on myöntänyt BoostOn Oy:lle luvan harjoittaa neuvontaa internetin ja puhelimen välityksellä. Tervevatsa -palvelu on BoostOn Oy:n palvelu.

Ruokavalio-ohjeiden ja maksutapahtuman vaihto tapahtuu suojatussa SSL -yhteydessä.

Tervevatsa -palvelun potilasasiamiehenä toimii: Liisa Peltokorpi, Makery (Yhteystiedot löytyvät tästä).  Tervevatsa -palvelun käyttäjät ovat terveydenhuollon potilasvakuutuksen piirissä. 

Palvelun soveltuvuus


Sähköiset palvelut ovat osa nykyistä terveydenhuoltoa. Etäkonsultaatio, nettipohjaiset painonhallinta- ja psykologipalvelut sekä puhelinneuvonnat ovat tätä päivää. 

Sähköinen media toimii myös ravitsemusterapiassa silloin, kun ei ole kyse erittäin vakavasta, akuutista, paljon taustatietoja tai esim. välitöntä lääkärikonsultaatiota tai laboratorioarvoja vaativasta ongelmasta. Pitkäaikaiset toiminnalliset vatsavaivat ovat esimerkkejä hyvästä soveltuvuusalueesta.

Palvelun onnistumisen yksi keskeinen edellytys on tähdellisten esitietojen luovuttaminen ravitsemusterapeutillemme. Siksi palvelun edellytyksenä on maksamisen jälkeen asiakkaalle lähetettävän esitietolomakkeen käyttö.

On ehdottoman tärkeää, että keliakian, Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolen taudin sekä mahdollisesti suolistosyövän riski on arvioitu lääkärin toimesta, jos sinulla on hälytysmerkkejä tai ko. sairauksia ole selvitelty kohdaltasi. Esitietolomakkeella selvitetään myös näitä asioita.

Palvelu soveltuu erityisesti niille, joille puhelimessa ja sähköisessä mediassa tapahtuva tiedonvaihto on tuttua. Olemme pyrkineet tekemään palvelut helppokäyttöisiksi. Palvelu vaatii puhelin- ja internet -yhteyttä ja sähköpostiyhteyttä. Ruokavalion pyrimme suunnittelemaan 8 vuorokaudessa (pl. loma-aikakaudet) ja puhelin tai internet -neuvonnan mahdollisimman pian kirjallisten ohjeiden luovusten jälkeen. 

Jos tarvitset vastaanottokäyntiin perustuvaa apua vatsan ja suoliston terveyteen ja ruokavalioon liittyvissä asioissa, voit tavata myös ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen henkilökohtaisesti Helsingin Lääkärikeskuksessa. Varaa aika täältä. Voit etsiä oman paikkakuntasi ravitsemusterapeutteja RTY:n asiantuntijarekisteristä.

Muut palvelut


Sivuston muut palvelut kuten keskustelufoorumi, esitykset (videot ja PowerPoint -kuvasarjat), uutiset ja oikeassa yläpalkissa olevat sairauskohtaiset tietoiskut ovat ilmaisia. Ainoastaan henkilökohtaisia ruokavalio-ohjeita koskevat palvelut ovat maksullisia. Voit myös ostaa erillisen FODMAP-oppaan, joka on tarkoitettu IBS:stä kärsiville. 

Jos sairastat jotakin tällä sivustolla mainituista sairauksista kannattaa ensin tutustua sivuston materiaaliin. Saattaa olla, että löydät avun sieltä. Jos kuitenkin tuntuu, että tilanteesi vaatii lisäohjeita, täytä esitietolomake ja tilaa maksulliset ohjeet omiin tarpeisiisi tästä.

Voit myös varata vastaanottoajan Reijo Laatikaiselle, Helsingin Lääkärikeskus Aava, Annankatu 32, Helsinki, puh. 010 380 3838.

Mainostajat ja markkinoijat


Tuotteiden ja palveluiden tuottajilla, maahantuojilla ja markkinoijilla on mahdollisuus mainostaa sivustolla omia tuotteitaan. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä.

Tämä sivusto on tarkoitettu maha-ja suolistoalueen sairauksista kärsiville ja heidän hoidosta vastaaville. Pyrin painottamaan käytännön läheistä tietoa. Siksi sivusto sisältää myös tuotteiden ja palveluiden esittelyjä ilman vastiketta. Jos yritykselläsi on palvelutuote tai konkreettinen tuote (elintarvike, ravintolisä, kirja, laite, jne.), jonka uskoisit olevan kiinnostavan ja avuksi potilaille, välitä tieto minulle yhteyslomakkeen kautta. Esittelen käsikauppalääkkeistä ja ravintolisistä lähinnä sellaisia, joiden käyttö on perusteltua tutkitun tiedon valossa. Elintarvikkeiden osalta riittää kiinnostavuus ja koostumuksellinen soveltuvuus ko. sairauteen. Ole aktiivinen, jos uskot oman yrityksesi tai löytämäsi tuotteen soveltuvan potilaille. 

Kuvat


Suurin osa käytetyistä kuvista on Bigstockphoto -palvelusta. Oikeudet vain BoostOn Oy Ltd:llä. Osa kuvista on BoostOn Oy Ltd:n omia.

Muuta


Vatsan ja suoliston alueella voi esiintyä erilaisia sairauksia. Osa vaikkapa sydän- ja verisuonielimistön sairauksista voi pukeutua valekaapuun ja ilmentyä erilaisina vatsan ja suoliston oireina. Kerro aina hoitavalle lääkärillesi oireista, äläkä viivyttele hoitoon hakeutumisessa.  

Tämä sivusto ei ole täydellinen tietolähde vatsan ja suoliston sairauksista. Sivustolta pyritään eliminoimaan virheet ja pitämään tieto mahdollisimman pitkälti tutkittuun tietoon ja hoitokäytöntöihin pohjautuvana. Inhimillisistä syistä johtuen virheiden mahdollisuutta ei voi poissulkea. Yksilölliset erilaiset vasteet ravitsemushoitoihin ovat mahdollisia, eikä onnistumista oireiden vähentämisessä voida taata. 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa