Olemme kirjoittaneet syöpälääkärin/-tutkijan Timo Joensuun kanssa kirjan syövästä ja ravinnosta. Kirjan nimi on Syö hyvin, voi paremmin. Ruokavalion syövän ehkäisyssä ja tukihoitona. Tässä kirjoituksessa esittelen keskeiset ravintoon liittyvät tekijät, jotka vaikuttavat ruuansulatuskanavan syöpiin. Pelkästään ruoka- ja juomavalinnoilla voitaisiin ehkäistä arviolta noin 20 % kaikista syövistä, mutta ruuansulatuskanavan syöpiin ruokavaliolla on vielä suurempi vaikutus. Maailman syöpätutkimussäätiön (World Cancer […]
Yleinen
Eurooppalainen suositus haavaisen koliitin (UC) ja Crohnin taudin ravitsemuksesta
Tulehduksellisten suolistosairauksien Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolen tulehduksen (koliitin) ruokavaliohoito on jäänyt viime vuosina huomattavasti pienemmälle huomiolle kuin ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoito. Tämä johtuu mm. siitä, että aihepiiriä on tutkittu vähemmän ja ravintotutkimuksien ”juoni” on ollut hatarampi ja laatu heikompi. Tutkimusta on tehty jonkin verran 1960-luvulta lähtien, mutta tutkimusponnistukset ovat olleet ilman kirkasta päämäärää tai teoriapohjaa. […]
IBS-ruokavaliot vähentävät matalaa tulehdusta ärtyvässä suolessa
Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on toiminnallinen vatsavaiva, jonka lopulliset syyt ovat vielä osittain hämärän peitossa. Näyttää kuitenkin entistä vahvemmin siltä, että varsinkin sekamuotoisesta ja ripulipainotteisesta ärtyvästä suolesta kärsivät ovat alttiita matalalle tulehdukselle*. Muutoksia on havaittu havainnoivissa tutkimuksissa että myös uusissa interventiotutkimuksissa. Matalan (low-grade) ja ilmiselvän (overt) tulehduksen erottaa siitä, että ilmiselvässä tulehduksessa on havaittavissa klassiset […]
Ruualla vatsan ja suoliston terveyttä -miniluentoni
Oheisessa luennossa kerron suoliston terveydestä, mikrobeista ja ruokavaliosta sekä ohjaan ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiviä. Luennon mitta on 21 minuuttia. Toivottavasti tästä on hyötyä asiasta kiinnostuneille. https://www.youtube.com/watch?v=2YWg5pUM1ns
Erikoismenetelmällä hapatettu ruisleipä voi olla lempeämpi herkkävatsaille
Tutkimusryhmämme tutkimus uudenlaisen ruisleivän (low-FODMAP -ruisleipä) vaikutuksista mahasuolikanavan oireisiin ärtyvänsuolen oireyhtymässä (IBS) on julkaistu. Kysessä oli vuonna 2014 aloitettu ja vuonna 2015 loppuun saatettu satunnaistettu tutkimus, jossa ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiviä henkilöitä satunnaistettiin sekä tavanomaiselle hapatetulle ruisleivälle että uudella hapattamismenetelmällä valmistetulle vähemmän FODMAP:ja sisältävälle, muutoin samankaltaiselle ruisleivälle. Uudella taikinan hapatusmenetelmällä FODMAP-pitoisuus onnistuttiin alentamaan 74 % alemmalle tasolle (0,4 […]