Ruokavalio ja ruuansulatuskanavan syövät

Olemme kirjoittaneet syöpälääkärin/-tutkijan Timo Joensuun kanssa kirjan syövästä ja ravinnosta. Kirjan nimi on Syö hyvin, voi paremmin. Ruokavalion syövän ehkäisyssä ja tukihoitona. Tässä kirjoituksessa esittelen keskeiset ravintoon liittyvät tekijät, jotka vaikuttavat ruuansulatuskanavan syöpiin. Pelkästään ruoka- ja juomavalinnoilla voitaisiin ehkäistä arviolta noin 20 % kaikista syövistä, mutta ruuansulatuskanavan syöpiin ruokavaliolla on vielä suurempi vaikutus. Maailman syöpätutkimussäätiön (World Cancer […]

Jatka lukemista


Eurooppalainen suositus haavaisen koliitin (UC) ja Crohnin taudin ravitsemuksesta

Tulehduksellisten suolistosairauksien Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolen tulehduksen (koliitin) ruokavaliohoito on jäänyt viime vuosina huomattavasti pienemmälle huomiolle kuin ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoito. Tämä johtuu mm. siitä, että aihepiiriä on tutkittu vähemmän ja ravintotutkimuksien ”juoni” on ollut hatarampi ja laatu heikompi. Tutkimusta on tehty jonkin verran 1960-luvulta lähtien, mutta tutkimusponnistukset ovat olleet ilman kirkasta päämäärää tai teoriapohjaa. […]

Jatka lukemista


IBS-ruokavaliot vähentävät matalaa tulehdusta ärtyvässä suolessa

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on toiminnallinen vatsavaiva, jonka lopulliset syyt ovat vielä osittain hämärän peitossa. Näyttää kuitenkin entistä vahvemmin siltä, että varsinkin sekamuotoisesta ja ripulipainotteisesta ärtyvästä suolesta kärsivät ovat alttiita matalalle tulehdukselle*. Muutoksia on havaittu havainnoivissa tutkimuksissa että myös uusissa interventiotutkimuksissa. Matalan (low-grade) ja ilmiselvän (overt) tulehduksen erottaa siitä, että ilmiselvässä tulehduksessa on havaittavissa klassiset […]

Jatka lukemista


Erikoismenetelmällä hapatettu ruisleipä voi olla lempeämpi herkkävatsaille

Tutkimusryhmämme tutkimus uudenlaisen ruisleivän (low-FODMAP -ruisleipä) vaikutuksista mahasuolikanavan oireisiin ärtyvänsuolen oireyhtymässä (IBS) on julkaistu. Kysessä oli vuonna 2014 aloitettu ja vuonna 2015 loppuun saatettu satunnaistettu  tutkimus, jossa ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiviä henkilöitä satunnaistettiin sekä tavanomaiselle hapatetulle ruisleivälle että uudella hapattamismenetelmällä valmistetulle vähemmän FODMAP:ja sisältävälle, muutoin samankaltaiselle ruisleivälle. Uudella taikinan hapatusmenetelmällä FODMAP-pitoisuus onnistuttiin alentamaan 74 % alemmalle tasolle (0,4 […]

Jatka lukemista