Ruisleipä

Miksi ruisleipä vääntää vatsaa?

Ruisleivän terveysvaikutuksia kehutaan laajasti. Ruisleivällä on oma varjopuolensa -heikko mahasuolikanavan siedettävyys. Ruisleipä vääntää monen vatsaa, kuten Yle hiljattain (29.4.2013) uutisoi.

Ylen uutisessa ja monissa puheissa ruisleivän aiheuttamat vatsaoireet liitetään leivän happamuuteen ja taikinajuureen. On totta, että närästykseen taipuvainen ihminen voi saada ruisleivästä oireita. Todennäköisempää kuitenkin on, että ruisleipä aiheuttaa valtaosan vatsaoireita sisältämiensä FODMAP-hiilihydraattien vuoksi.

Ruisleivän FODMAP-hiilihydraatit kuuluvat fruktaaneihin. Fruktaanit ovat inuliinia ja oligofruktoosia (FOS). Ruisjauhossa esiintyy FOS:ia ja inuliini n. 4 grammaa 100 grammaa kohden (kuivapainona ilmaistuna). FOS ja inuliini ovat hyvin alttiita aiheuttamaan vatsaoireita ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivillä. Muilta osin FOS ja inuliini ovat ilmeisimmin terveydelle edullisia.

Vehnässä ja ohrassa on inuliinia ja FOS:ia on 25 % rukiin määristä ja kaurassa vain alle 5 % rukiin fruktaanimäärästä. Kaurassa ei myöskään ole gluteenia, siksi se sopii useimmille ärtyvästä suolesta kärsiville.

Lue tarkemmin rukiin vaikutuksista vatsaoireisiin, täältä. Ruisleivän siedettävyyttä saattaa kokemusperäisen tiedon perusteella parantaa leivän syöminen vasta pari päivää vanhana ja leivänpaahtimessa käyttäminen.

Lähteitä

Frølich, Åman & Tetens: Whole grain foods and health – a Scandinavian perspective. Food Nutr Res. 2013; 57

Laatikainen , Hillilä. Onko ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavalio selkiytymässä? Fermentoituvien hiiliohydraattien rajoituksella lupaavia tuloksia. Suomen Lääkärilehti 2012;67: s. 2377-2382. (FODMAP-katsaus)

 

Vastaa