Uusi FODMAP-appi ”FODMAP friendly”

Australialaista ravitsemusterapeuttia Sue Shepherd’ia pidetään ärtyvän suolen hoidossa käytetyn FODMAP-konseptin kehittäjänä. Hän työskenteli aiemmin Monashin yliopistossa gastroenterologisen yksikön tutkijana/opettajana ja yrittäjänä, mutta on äskettäin siirtynyt australialaisen La Trobe yliopiston palvelukseen Australiassa. Lue lisää Shepherd’sta täältä.

Näyttökuva 2015-11-22 kello 8.55.47

Ensimmäinen todella asiallinen FODMAP-appi oli Monashin yliopiston aplikaatio, jota olen suosittanut pitkään IBS:stä kärsville. Shepherd on nyt työtovereineen lanseerannut uuden Applen ja Android -älypuhelimiin ja tabletteihin saatavilla olevan FODMAP friendly –applikaation. Kumpikaan appi ei ole saatavissa Nokiaan (Windows-puhelimiin). Kysymys kuuluu kannattaako uusi appi hankkia ja voiko siihen luottaa?

Lähtökohtaisesti uskon, että FODMAP-tutkijana kunnostautunut Sue Shepherdin tarkoitus on tuottaa asiallista ja kunnolla tutkittua tietoa potilaille ja asiantuntijoille. Kokeiltuani hänen uutta appia ja verratessa sitä Monashin yliopiston vastaavaan tein muutamia havaintoja.

Aluksi Shepherdin appi tuntuu kömpelömmältä ja teknisesti huonommin toteutetulta kuin Monashin vastaava. Ruokien sopivuus ilmoitetaan FAIL (ei käy)  ja PASS (ok) -sanoilla. Lisäksi applikaatiossa ilmoitetaan  selvästi se, mitä FODMAP:ia (FOS, GOS, sorbitoli, jne.) on liikaa ja miten paljon liikaa suhteessa laskennalliseen hyvin siedettyyn määrään.  Shepherd on kehittänyt myös valmisruokasarjan jota hän markkinoi applikaation osana.

Sukelsin seuraavaksi eri ruokien analyyseihin, ja ilokseni huomasin että FODMAP-friendly -appista löytyy joitakin ruokia, joita ei löydy Monashin appista. Tällaisia ovat esimerkiksi:

  • Agave-siirappi (EI KÄY)
  • Goji-marjat (OK)
  • Vadelmat (OK)
  • Granaattiomenamehu (EI KÄY)

Hämmenystä saattaa herättää se, että joitakin ruokia on luokiteltu Shepherdin appissa kielletyiksi tai sallituiksi juuri päinvastoin kuin Monashin appissa. Esimerkiksi tofussa sanotaan olevan liikaa FODMAP:ja ja greipin sanotaan olevan OK.  Rusinat on myös applikaation mukaan OK, vaikka Monashin mukaan ne eivät käy.

Monia muitakin esimerkkejä löytyy jossa tulokset ovat ristiriidassa Monashin appin kanssa. Ristiriidat voivat johtua FODMAP-pitoisuuden analysointimenetelmästä, ennalta määritellyistä raja-arvoista (OK vs Ei Käy), yhden annoskoon määrittelystä ja lisäksi vielä eri tuotemerkkien, lajikkeiden tai satokausien välisestä normaalista vaihtelusta FODMAP-pitoisuudessa. Valtaosa ruuista on kuitenkin luokiteltu samoin kuin Monashin appissa.

Se mikä FODMAP friendly -appin erityinen etu on se, että applikaatiossa voi määritellä myös kielletystä ruuasta sopivan annoksen. Esimerkiksi Chian siemenet sisältävät annoksella 30 grammaa/kerta (n. 3 ruokalusikkaa) 170 % hyvin siedetystä GOS-annoksesta. Näin ollen Chian siemenet annoksella <1,5 rkl/kerta pitäisi olla hyvin siedetty määrä (85 % hyvin siedetystä maksimimäärästä).

Mielestäni FODMAP friendly sovellus on oiva väline Monashin appin lisänä, myös ravitsemusterapeuteille. Suosittelen käyttämään sitä täydentävänä apuvälineenä, ja jättämään huomiotta pienet ristiriitaisuudet applikaatioiden välillä. Edelleen pidän Monashin applikaatiota tärkeämpänä ja ensiarvoisena, ja perustan ohjaukseni pääasiallisesti Monashin tuottamaan tietoon.

PS. Lue lisää Chian-siemenistä ja muista kuiduista Pronutritionist-blogistani.

Vastaa