Piparminttuöljykapselit ärtyvän suolen hoidossa

Äskettäin ilmestyi mielenkiintoinen pääkirjoitus Digestive Diseases and Sciences -tiedelehdessä piparminttuöljyyn liittyen (1)

Piparminttuöljyllä on suolistoa rauhoittava vaikutus. Öljyn vaikuttava aine on L-mentoli, jolla anti-inflammatorisia eli tulehdusta rauhoittavia vaikutuksia. Piparminttuöljy vähentää TNF-α:n ja IL-6:n pitoisuuksia sekä lisää anti-inflammatorisen IL-10 -sytokiinin pitoisuutta koe-eläimissä. IL-10:n erittyminen verisoluista IBS-potilailla terveitä kontrolleita vähäisempää (2). Edellisten lisäksi piparminttuöljy inhiboi 5-HT3 -reseptoreita suolistossa.

Piparminttuöljy on myös spasmolyytti eli se vähentää suoliston sileän lihaksen supistelua (”kramppeja”). Koe-eläintutkimuksissa piparminttuöljyllä on voitu parantaa indometasiini (NSAID-kipulääke) ja alkoholin aiheuttamia vatsahaavoja.

Teoreettiset koeputki-ja koe-eläinnäytöt eivät ole riittävä syy suosittaa jotakin hoitoa sairauksien hoitoon. Teoria pitää vahvistaa käytännössä ihmisillä tehtyissä tutkimuksissa. Piparminttuöljykapseleita on tutkittu useissa tutkimuksissa ärtyvän suolen oireyhtymässä, ja niissä saadut tulokset ovat rohkaisevia. Useat oireet ja yleisvointi parantuvat tilastollisesti merkitsevästi enemmän kuin lumehoidolla.

Äskettäin ilmestynyt pääkirjoitus Digestive Diseases and Sciences -tiedelehdessä puoltaa piparminttuöljyn käyttöä ärtyvän suolen oireyhtymässä laajan tutkimusnäytön pohjalta (1).  Vaikka tutkimusevidenssi ei ole lunnollisesti niin laajaa kuin joillakin IBS:ään tarkoitetuilla lääkkeillä niin se on kuitenkin ainakin yhtä laajaa kuin useilla tyypillisesti IBS:ssä suositetuilla ravintolisillä. Tähän nähden on harmittavaa, miten paitsiossa pipaprminttuöljy on meillä Suomessa ollut. Vasta hiljattain tuote on tullut uudestaan saataville Suomen apteekkeihin  ja joihinkin luontaistuotekauppoihin vuosikymmenen hiljaiselon jälkeen. Netin kautta tuotetta on helppo tilata myös muualta EU:sta.

IBS-potilaat poikkeavat toisistaan oirekuvansa puolesta huomattavasti. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toisella (3). Kaikki eivät luonnollisestikaan hyödy piparminttuöljykapselista, mutta oma tuntumani on, että kipupainotteinen, turvottelun ja kramppien leimaama vaiva helpottuu eniten.

Mielestäni piparminttuöljykapseleilla kannattaa tehdä 2-4 viikon hoitokoe, jos muut keinot oireiden hallinnassa eivät ole tepsineet. Kokeen perusteella voi sitten tehdä päätöksen onko piparminttuöljyä syytä käyttää jatkossa vai ei. Piparminttuöljyn käyttöä ei ole tutkittu pitkäaikaisesti, joten on mahdoton arvioida sen pitkäaikaisvaikutuksia. Itse suositan yleensä korkeintaan 2 kuukauden mittaista yhtäjaksoista käyttöä.

Omassa hoidon mallissani piparminttuöljykapseleiden paikka on auttaa ärtyvästä suolesta kärsivää pääsemään hankalimpien vaiheiden yli esimerkiksi silloin, kun ruokavalion noudattaminen ei syystä tai toisesta onnistu, tai kun elämä on erityisen epäsäännöllistä esimerkiksi ulkomaan työmatkoilla.

Kapselimuotoisen valmisteen käyttö öljytippojen sijaan on tärkeää, jotta vaikuttava aine vapautuu vasta missä pitääkin, eli ohusuolen loppuosassa ja paksusuolessa.

Lisää aiheesta aiemmasta blogikirjoituksestani.

Lähteet

  1. Harris LA. Treating Irritable Bowel Syndrome: A Fresh and Minty Approach to an Old Therapy. Dig Dis Sci. 2016 Feb;61(2):334-6.
  2. Hua MC, Lai MW, Kuo ML, Yao TC, Huang JL, Chen SM.Decreased interleukin-10 secretion by peripheral blood mononuclear cells in children with irritable bowel syndrome. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2011 Apr;52(4):376-8
  3. Mearin Manrique F.Irritable bowel syndrome (IBS) subtypes: Nothing resembles less an IBS than another IBS. Rev Esp Enferm Dig. 2016 Jan 22;108:57-58.

Vastaa