Ruokavalio ja ruuansulatuskanavan syövät

Olemme kirjoittaneet syöpälääkärin/-tutkijan Timo Joensuun kanssa kirjan syövästä ja ravinnosta. Kirjan nimi on Syö hyvin, voi paremmin. Ruokavalion syövän ehkäisyssä ja tukihoitona. Tässä kirjoituksessa esittelen keskeiset ravintoon liittyvät tekijät, jotka vaikuttavat ruuansulatuskanavan syöpiin.

Pelkästään ruoka- ja juomavalinnoilla voitaisiin ehkäistä arviolta noin 20 % kaikista syövistä, mutta ruuansulatuskanavan syöpiin ruokavaliolla on vielä suurempi vaikutus. Maailman syöpätutkimussäätiön (World Cancer Research Fund, WCRF) arvion mukaan ruokavaliotekijät ja lihavuus (joka liittyy keskeisesti ruokaan) selittää:

 • 44-67 % suun, nielun ja kurkunpään syövistä
 • 20-34 % ruokatorven syövistä
 • 4-17 % mahalaukun syövistä
 • 15-42 % suolistosyövistä (suolistosyövän torjuntaan liikunta toisi vielä vähän lisäsuojaa)

WCRF kuitenkin korostaa, että lukuja ei pidä tulkita absoluuttisina totuuksina vaan suuntaa-antavina. Luvuissa on mukana vain osa ruoka-aineista, jotka voivat vaikuttaa riskiin, ja lisäksi epidemiologiseen näyttöön liittyy aina joitakin sekoittavia tekijöitä. Joka tapauksessa ruuan sulatuskanavan syövät ovat alttiita ravintotekijöille. Alla oleva kuva Syöpärekisteristä kertoo miten eniten esiintyvät ruuansulatuskanavan syövät ovat kehittyneet Suomessa vuodesta 1954 lähtien.

Mahalaukun syövän vähentymistä väestössä selittänee Helikobakteerin häätöhoidot, tupakoinnin vähentyminen ja suolan käytön vähentyminen.

 

Suolistosyöpä ja ravinto

Paksu- ja peräsuolen syöpä on sekä miesten että naisten toiseksi yleisin syöpä Suomessa. Suolistosyövällä tarkoitetaan usein juuri paksu- ja peräsuolen syöpää, sillä ohutsuolessa syöpää on harvoin.

Kaikkien syöpien ehkäisyn suhteen liikapainon ehkäisy ja kokonaisruokavalio ovat tärkeitä. Lisäksi on ruoka-aineita, jotka toisaalta näyttävät suojaavan tai lisäävän riskiä. Oheinen leike kirjastamme (kustantajan luvalla) kertoo keskeiset ja täydentävät toimenpiteet, joilla on vaikutusta suolistosyövän riskiin. Tiedot on koottu WCRF:n systemoitujen kirjallisuuskatsausten ja suositusten, Iso-Britanian syöpätutkimussäätiön katsausten  sekä uusimpien PubMed-tietokannassa saatavilla olevien uusimpien meta-analyysien pohjalta. Soveltuvin osin lähteenä on myös käytetty WHO:n International agency for Reasearh on Cancer –asiantuntijaelimen kannanottoja.

Mahalaukun syöpä

Mahalaukun syövän suhteen keskeiset riskiä lisäävät ravintotekijät ovat:

 • Suolan runsas käyttö
 • Prosessoidun lihan runsas käyttö
 • Alkoholin runsas käyttö

Mahalaukun syövän riskiä näyttää vähentävän:

 • Hedelmien, erityisesti sitrushedelmien, runsas käyttö

Suun, nielun ja ruokatorven syöpä

Suun, nielun ja ruokatorven syövän suhteen keskeiset riskiä lisäävät ravintotekijät ovat:

 • Alkoholin runsas käyttö
 • (Lihavuus lisää myös ruokatorven syövän riskiä)

Suun, nielun ja ruokatorven syövän syövän riskiä näyttää vähentävän:

 • Hedelmien runsas käyttö
 • Vihannesten runsas käyttö
 • Karotenoideja sisältävien kasvisten runsas käyttö (porkkanat, kurpitsat, paprikat)

Lopuksi

Normaalipainossa pysymisellä ja edellä esitellyillä ravintotekijöillä voi vähentää syöpäriskiä. Ruokavaliolla ei kuitenkaan voi missään tapauksessa ehkäistä kaikkia syöpätapauksia. Suuri osa syöpätapauksista näyttää uuden tutkimuksen perusteella olevan sattuman arpapeliä, kertoo uusi tutkimus. Samat elämäntavat, jotka vähentävät syövän riskiä ehkäisevät myös muita vakavia sairauksia, kuten aiemmassa kirjoituksessa olen valottanut. Siksi terveellisistä syöpäriskiä vähentävistä ruokavalinnoista kiittää koko elimistö.

Toiminnallisista vatsavaivoista, kuten ärtyvän suolen oireyhtymästä, kärsivän kannattaa muistaa, että maha- tai suolistosyövän riski ei ole toiminnallisista vatsavaivoista kärsivillä sen suurempi kuin muillakaan, vaan ehkä jopa hieman pienempi.

Uusi kirjamme on saatavilla kirjakaupoissa kautta maan.

 

 

Vastaa