Entsyymivalmisteesta voi olla apua palkokasvien aiheuttamiin vatsavaivoihin

Olen aiemmin kirjoittanut entsyymivalmisteiden mahdollisesta tehosta IBS:ssä. Juuri ilmestyneen tutkimuksen mukaan oligo-galaktosakkarideja (GOS:ia) pilkkova entsyymivalmiste (α-galaktosidaasi) voi auttaa soijan, papujen, manteleiden, cashew-pähkinöiden ja linssien aiheuttamien vatsaoireiden vähentämisessä. Edellä mainitut ruuat yleensä sisältävät paljon juuri GOS:ia, mutta ei kovin paljoa muita FODMAP:ja.

Tutkimukseen osallistui 31 koehenkilöä, joilla kaikilla oli IBS. Huomioitavaa tutkimuksessa on se, että tutkimuksen alussa kaikille syötettiin ensiksi runsaasti edellä mainittuja GOS:ia sisältäviä ruokia kolmen päivän ajan samalla, kun muuten noudattiin FODMAP-rajoitusta. Entsyymivalmistetta testattiin vain niillä, joilla oireet lisääntyivät GOS:in saannin lisääntymisen myötä.

Sivulöydöksenä huomattiin, että GOS ei aiheuttanut oireita 10:lle IBS:stä kärsivälle henkilölle. Sen sijaan 21:llä osallistujalla (68 %) oireet pahenivat, ja heillä nimenomaisesti entsyymin teho vasta testattiin kolmen lisäpäivän ajan kahdella eri annoksella (150 ja 300 yksikköä ”GALU:a”) vs. lumekääke. 300 yksikön annoksella mahan turvotusta ja yleisoireita esiintyi vähemmän kuin lumeella. 150 yksikön annos vähensi kipua enemmän kuin lume.  Tutkimus tehtiin Australiassa Monashin yliopistossa, jossa tunnetaan FODMAP-konseptin kehittäjänä.

Tämä tutkimus mielestäni vahvistaa ajatusta, että GOS:ia pilkkova α-galaktosidaasia kannattaa kokeilla ainakin sellaisissa tilanteissa, joissa IBS:stä kärsivä haluaa syödä enemmän palkokasveja ja manteleita ja cashew-pähkinöitä. Tällainen tilanne voi olla vaikka lomamatka, illallinen ravintolassa tai perhejuhla. On vaikea sanoa, olisiko entsyymistä hyötyä jatkuvassa käytössä esimerkiksi vegaaniruokavalion yhteydessä, johon sisältyy paljon palkokasveja.

Tehokas annos lienee tuo 300 yksikköä tai enemmän. Suomessa kaupan olevissa valmisteissa näyttää olevan 150-600 yksikköä entsyymiä/kapseli tai tabletti.

Aiemmin suomalaisessa ja ruotsalaisessa tutkimuksessa on havaittu, että α-galaktosidaasi ei auta merkittävästi, jos ruokavalio sisältää paljon myös muita FODMAP:ja kuten oligo-fruktosakkaridia (FOS), inuliinia, fruktoosia tai polyoleja (kuten sorbitolia tai ksylitolia). Toisin sanoen, entsyymivalmiste ei ole patenttiratkaisu kaiken ruuan aiheuttamiin toiminnallisiin vatsavaivoihin.

Fruktoosisidoksia pilkkovaa invertaasia ei valitettavasti ole tutkittu IBS-oireissa. Siinä olisi jollekin tutkijalle mielenkiintoinen aihe; voiko FOS:in ja inuliinin aiheuttamat oireet vähetä invertaasi-entsyymillä?

Lähde

Tuck CJ, Taylor KM, Gibson PR, Barrett JS, Muir JG. Increasing Symptoms in Irritable Bowel Symptoms With Ingestion of Galacto-Oligosaccharides Are Mitigated by α-Galactosidase Treatment. Am J Gastroenterol. 2017 Aug 15.

Vastaa