STW 5 yrttivalmiste hankalien ylävatsavaivojen hoidossa

Toiminnallinen dyspepsia eli ylävatsavaiva ilman elimellistä syytä on yleinen toiminnallinen vatsavaiva. Se voi esiintyä itsenäisesti tai ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS) liittyen. Jos se liittyy IBS:ään on hieman näyttöä siitä, että FODMAP:ien vähentäminen voi lievittää oireita. Aiheesta on käsittääkseni yksi pieni satunnaistettu tutkimus ja kokeellinen infuusiotutkimus.  Lisäksi on näyttöä siitä, että FOS, eräs FODMAP-hiilihydraatti, lisää närästystä refluksitaudissa. Itsenäisen dyspepsian ruokavalio- ja ravintolisähoidoista on vain vähän tietoa.

Dyspepsian hoidossa käytetään eräissä maissa yhdeksää eri yrttiä sisältävää STW 5 -valmistetta.  Valmiste sisältää mm. piparminttua, kamomillaa, lakritsiuutetta. Valmisteella on useita satunnaistettuja tutkimuksia, joissa sitä on verrattu joko lumelääkkeeseen tai reseptillä saatavaan vatsalääkkeeseen. Lumekontrolloitujen tutkimuksien meta-analyysin (tutkimuskoosteen) mukaan STW 5 on tehokkaampi kuin lumelääke vähentämään dyspepsia oireita. Tutkimuksia oli mukana neljä, ja ne olivat noin kuukauden mittaisia. Niissä oli yhteensä 618 koehenkilöä. Suurimmassa tutkimuksessa oli 247 osallistujaa, joka on varsin kunnioitettava määrä dyspepsiassa, ja pienimmässäkin 60. Meta-analyysin jälkeen on vielä ilmestynyt 315 potilasta käsittänyt tutkimus, jonka mukaan STW 5-valmiste vähensi lumeeseen nähden dyspepsian oireita.

STW-valmistetta on verrattu myös aiemmin kaupan olleeseen sisapridi-lääkkeeseen. Kyseinen prokineettinen (mahasuolikavanan toimintaa stimuloiva) lääke vedetiin pois markkinoilta sydänhaittavaikutusten vuoksi. Suoran vertailevan tutkimuksen mukaan STW 5 auttoi yhtä paljon oireiden lievittämisessä kuin sisapridi. STW 5-valmisteen vaikutusmekanismia on kuvattu mm. täällä ja tässä toisessa julkaisussa.

Kyseessä ei ole mikään ihmeaine, ero oireiden vähenemisessä lumeeseen nähden on 10-20 %:n luokkaa. Ehkä valmiste kuitenkin olisi kokeilunarvoinen heillä, joiden ylävatsaoireet ovat hankalia, eikä muut keinot ole auttaneet. Ongelmana on vain se, että ko. valmistetta ei ole Suomessa markkinoilla.

Tuntuu vähän pöhköltä, että dyspepsiaan Suomessakin markkinoidaan kaikenlaisia käsikauppalääkkeitä ja luontaistuotteita, joilla ei ole tutkimusnäyttöä, mutta tällainen tutkitusti hyödyllinen lääke ei ole saatavilla. STW5 on esimerkki siitä, että edes nykyaikana kaikki tehokkaat hoidolliset keinot eivät leviä laajasti maasta toiseen. Tähän saattaa olla selityksenä mm. asenteet, lainsäädäntö tai puutteellinen kirjallisuuden tuntemus. MM. Saksassa, Hollannissa ja Australiassa tuotetta on saatavilla. Kuten aiemmin olen kirjoittanut lisäksi myös Yhdysvalloissa tuotetta käytetään ylävatsavaivojen hoidossa.

Toiminnalisesta dyspepsiasta kärsii noin 5-7 % suomalaisista. Valmisteen lakritsiuute voi mahdollisesti nostaa verenpainetta heillä, jotka ovat herkkimpiä laktritsiuutteen glykyrritsiinihapon vaikutuksille. Yrteillä voi olla myös erilaisia yhteisvaikutuksia lääkeaineiden kanssa. Lyhytaikaisessa käytössä STW5 saattaisi olla kokeilun arvoinen.

Lähteet
Melzer J, Rösch W, Reichling J, Brignoli R, Saller R.Meta-analysis: phytotherapy of functional dyspepsia with the herbal drug preparation STW 5 (Iberogast).Aliment Pharmacol Ther. 2004 Dec;20(11-12):1279-87.

von Arnim U1, Peitz U, Vinson B, Gundermann KJ, Malfertheiner P.STW 5, a phytopharmacon for patients with functional dyspepsia: results of a multicenter, placebo-controlled double-blind study. Am J Gastroenterol. 2007 Jun;102(6):1268-75.

Rösch W, Vinson B, Sassin I. A randomised clinical trial comparing the efficacy of a herbal preparation STW 5 with the prokinetic drug cisapride in patients with dysmotility type of functional dyspepsia. Gastroenterol. 2002 Jun;40(6):401-8.

 

 

 

Vastaa