Tutkimus: hapanleipä ei ole hiivaleipää lempeämpi vatsalle?

[Tästä artikkelista on pitkä versio Pronutritionist.net -sivuilla]

Osana omaa väitöskirjaprojektiani toteutimme tutkimuksen jossa hiivalla kohotettua vehnäleipää verrattiin hapatteella (juurella) kohotettuun vehnäleipään (”juurileipä”). Hiivaleivässä oli lisättyä gluteenia ja muita tavanomaisia teollisia lisäaineita. Juurileivässä ei ollut lisättyä gluteenia, eikä mitään lisäaineita. Leivät tehtiin samasta vaaleasta vehnäjauhosta. Osoitimme ensimmäistä kertaa, että vehnän hapattaminen poistaa vehnästä oireita teoriassa aiheuttavaa ATI-proteiinia. ATI, amylaasi-trypsiini-inhibiittori, on vehnän ja joidenkin muiden kasvien itsensä luontaisesti tuottama suoja-aine tuholaisia vastaan.

ATI:n merkittävä vähentyminen ei kuitenkaan auttanut. Vatsaoireita oli 7 päivän satunnaistetussa tutkimuksessa yhtä paljon hiivaleipä- ja juurileipäjaksoilla –tämä oli vastoin ennakko-odotuksiamme. Kaikki tutkimukseen valitut henkilöt kokivat olevansa vehnälle herkkiä ja heillä oli IBS.

Tutkimus heittää epäilyn sille teorialle, että ATI-proteiini olisi keskeinen vatsaoireiden aiheuttaja. Tuloksiamme voidaan kuitenkin pitää vielä vain alustavina mm. tutkimuksen pienen koon vuoksi. Vasta useammat ihmisillä tehdyt interventiotutkimukset paljastavat ATI:n merkityksen esimerkiksi pidemmässä altistuksessa.

Lähteet

Laatikainen R, Koskenpato J, Hongisto S-M, Loponen J, Poussa T, Huang X, Sontag-Strohm T, Salmenkari H, Korpela R. Pilot Study: Comparison of Sourdough Wheat Bread and Yeast-Fermented Wheat Bread in Individuals with Wheat Sensitivity and Irritable Bowel Syndrome. Nutrients. 2017; 9(11):1215.

Tarkempi kirjallisuusluettelo löytyy tutkimuksesta, joka kaikille avoin ja löytyy täältä

Vastaa