kuva ananas

Laillistetun ravitsemusterapeutin käytännön vinkit vatsavaivoihin.

Perustana kliiniset tutkimukset ja käytännön kokemus.

kuva elimistö

Vihreät salaattikasvit ja vatsaoireet

15.01.2020

Vihreät salaattikasvit, kuten jäävuorisalaatti, lehtisalaatti, rucola, ja muut samantyyppiset vihannekset eivät kuulu ruokiin, joiden tiedetään aiheuttavan vatsavaivoja (ripulia tai turvotusta) FODMAP:ien tai muiden tunnettujen mekanismien välityksellä. Ne ovat sallittuja FODMAP-ruokavaliossa.

Ei ole kuitenkaan lainkaan epätavallista, että vihreiden salaattikasvien koetaan aiheuttavan erilaisia oireita; asia tulee esille vastaanottotilanteessa ja se on ollut esillä mediassakin.

Aihetta on tutkittu vasta viimeisen kahden vuoden aikana. Englantilaisessa tutkimuksessa (2018) viidelletoista tutkittaville syötettiin tyhjään mahaan yöpaaston jälkeen erittäin suuri määrä lehtisalaattia (300 g), raparperia (300 g) tai kaksi siivua valkoista leipää. Kaikkien kyytipoikana käytettiin pieniä annoksia eri rasvoja.

Tämän jälkeen tutkittavien suolistoa monitoroitiin MRI-kuvantamislaitteella. MRI-kuvaus osoitti, että sekä salaatin että raparperin runsas syönti aiheuttaa ohutsuolen vesipitoisuuden hyvin selvän lisääntymisen. Sen sijaan valkoinen leipä ei lisännyt vesipitoisuutta suolessa. Myös mahalaukussa oleva nesteen määrä, eli mahalaukun täyttyminen oli suurempi salaattia ja raparperia syödessä kuin vehnäleivällä. Lisäksi salaatti aiheutti enemmän turvotusta ja suuremman täyttymyksen tunteen kuin raparperi tai valkoinen leipä. Muita vatsaoireita ei mitattu. Valkoinen vehnäleipä oli parhaiten siedetty.

Kuva: Lähde 1.

Tulos viittaa siihen, että ainakin hyvin suuret salaattiannokset voivat lisätä turvotus- tai ehkä myös ripulioiretta ohutsuolen vesipitoisuuden vuoksi. Mahdolliseksi syyksi ohutsuolen vesimäärän lisääntymiseen ja turvotukseen tutkijat esittävät salaattikasvien sisältämää laktukariumia ja raparperin sisältämää reinantronia (joka on myös ummetukseen käytetyn sennan aktiiviinen metaboliitti) tai reinia. On epäselvää, onko pienemmällä, esimerkiksi tavanomaisella 40 gramman lehtisalaattiannoksella mitään vaikutusta. Huomionarvoista on, että tutkittavilla ei ollut ärtyvän suolen oireyhtymää, vaan he olivat terveitä.

”Conclusion: Lettuce and rhubarb meals increased intestinal water content, demonstrating how different foods can alter ileal flow and stool consistency.”

Toinen aihetta koskenut tutkimus (2019) on espanjalainen. Siinä 12 salaatin syöntiin liittyvästä toiminnallisesta vatsavaivasta kärsivää henkilöä söi ensimmäisellä koeaterialla jäävuorisalaattia, toisella jaksolla papuja ja kolmannella naudanlihaa (eri päivinä kutakin). Salaattiannoksen kokoa ei valitettavasti ilmoitettu. Tutkimuksessa huomattiin, että pavut aiheuttivat kaasua suolistoon, mutta lehtisalaatti tai liha ei. Tästä huolimatta lehtisalaatti aiheutti vatsan turpoamisen, kun taas liha ei. Salaatin syömisen jälkeinen vatsan turpoaminen vahvistettiin vyötärön ympäryksen turpoamisella (keskimäärin +3,5 cm).

Salaatin syömiseen liittyvä turvotus näytti tapahtuvan CT-kuvauksen perusteella sen vuoksi, että pallea lihas paradoksaalisesti laskeutui, vatsalihakset veltostuivat ja siten suoliston sisältö jakautui vertikaalisuunnassa lyhyemmällä matkalle aiheuttaen vyötärön pullistuman. Tämä turvotustyyppi on dokumentoitu jo pidemmän aikaa sitten, ja siitä on kirjoittanut mm. Potilaan lääkärilehdessä Matti Ristikankare.

Pallea (vaalen punainen) laskeutuu, vatsalihaksen rentoutuvat ja suolistokaasu työntyy alaspäin –ja vatsan peitteet ulospäin. Kuva: lähde 2.

Espanjalaistutkimuksen erityispiirteestä on myös hyvä muistuttaa. Tutkimukseen osallistuvia ohjattiin kontrolloimaan pallealihasta erityisen EMG-menetelmän avulla. Tutkittavat oppivatkin kontrolloimaan mahaansa niin, että se ei enää turvonnut. [Valitettavasti menetelmä vaikuttaa liian monimutkaiselle, jotta osaisin sen kuvata kansantajuisesti, siitä voi toki lukea lisää täältä].

”To treat this condition, we developed in our laboratory a biofeedback technique that allows patients to control the activity of the abdominal walls.519 The fact that our patients learned to modulate the activity of the abdominal walls, and thereby prevented lettuce‐induced distension, suggests that the latter is a behavioral response under volitional control.”

Kaikkinensa nämä tulokset viittaavat siihen, että lehtisalaatti ainakin suurina annoksina saattaa aiheuttaa osalla herkkävatsaisista turvottelua ja mahdollisesti ripulia, eikä tällöin ole kysymys FODMAP:ien aiheuttamasta vaikutuksesta. Syy voi olla salaatin laktukariumissa tai jossakin tunnistamattomassa aineessa.

Hoitona lehtisalaatin aiheuttamassa vatsavaivassa, jos haitta on merkittävä, on salaattiannoksen pienentäminen, kokonaan välttäminen, turvotuksen tarkoituksellinen uhmaaminen (turvotus ei ole vakavaa) tai jälkimmäisen tutkimuksen tiimoilta ehdotettu ”palleakoulutus” [jota ei tietääkseni Suomessa harrasteta].

Lähteet:

  1. Wilkinson-Smith VC, Major G, Ashleigh L, Murray K, Hoad CL, Marciani L, Gowland PA, Spiller RC; Nottingham GI MRI Research Group. Insights Into the Different Effects of Food on Intestinal Secretion Using Magnetic Resonance Imaging. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2018 Nov;42(8):1342-1348
  2. Barba E, Sánchez B, Burri E, et al. Abdominal distension after eating lettuce: The role of intestinal gas evaluated in vitro and by abdominal CT imaging. Neurogastroenterol Motil. 2019;31(12):e13703. doi:10.1111/nmo.13703
Nosebon voima ja gluteeniyliherkkys

Nosebon voima ja gluteeniyliherkkys

Olen kirjoittanut tähän Tervevatsa-blogiini aiemmin plasebon vastakkaisesta käsitteestä nosebosta. Nosebo on negatiiviseen odotusarvoon perustuva jonkin todellisuudessa viattoman aineen tai toimenpiteen aiheuttama negatiivinen kokemus tai tapahtuma. Tyypillinen...