Herkän vatsa valinnat, uudistettu painos

Tämä kirja on uudistettu painos vuonna 2015 ilmestyneestä kirjasta. Herkän vatsan valinnat on ollut kirjoittamistani kirjoista toistaiseksi eniten myyty. Vatsavaivojen määrä ei ole viimeisten vuosien aikana ollut ainakaan vähenemään päin. Kirjalle lienee siten tarvetta. Kirjan pohjana oleva tieteellinen tutkimuskin on mennyt merkittävästi eteenpäin tässä ajassa. Väittelin itse loppuvuonna 2018 ärtyvän suolen oireyhtymästä ja viljoista, ja siinä vaiheessa tietoni oli luonnollisesti päivitettävä perin pohjin.

Kaikki tietävät, miltä tuntuu, kun vatsa reistaa oikein kunnolla. Useimmilla vatsavaivat ovat nopeasti ohimeneviä, mutta varsin suuri osa meistä suomalaisista, jopa 20 %, kärsii jatkuvista, elämää häiritsevistä toiminnallisista vatsavaivoista, joihin ei ole löytynyt selvää elimellistä vikaa. Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii Markku Hillilän väitöskirjan mukaan 5–16 % suomalaisista. Ylävatsan eli mahalaukun seudun vaivan yleisyys on maailmanlaajuisesti 14–26 %, siitä puolet on toiminnallista ja toinen puoli selvän elimellisen syyn aiheuttamaa. Vatsapotilaita on siis paljon, ja osa heistä oirehtii vaikeastikin. 

Kirja ei ole suoranaisesti tarkoitettu tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoon, koska esimerkiksi FODMAP-ruokavaliolla ei ole voitu osoittaa selvää vaikutusta suoliston tulehdukseen. Silti Crohnin taudista ja haavaisesta paksusuolen tulehduksesta kärsivät voivat todennäköisesti lievittää toiminnallisia oireitaan, kuten ripulia, kipua, turvotteluja jne. kirjan ohjeilla. 

Kirjassani kerron päivitetyt tiedot siitä, mikä herkkää vatsaa oikein ”kiusaa”; mitä silloin vatsassa on oikein vialla. Pyrin kertomaan konkreettisesti, kuinka vatsan hyvinvointia voi edistää omilla valinnoilla. Ruokavalion perustana on FODMAP eli huonosti imeytyvien hiilihydraattien rajoittaminen, säännöllinen syömisrytmi ja yleisterveyttä muutoinkin edistävät ravintovalinnat. 

Olen lisännyt kokonaan uusia kappaleita uudistettuun painokseen. Esimerkiksi ulosteensiirroista, histamiini-intoleranssista, vegaanisesta FODMAP-rajoituksesta, kevennetystä FODMAP-rajoituksesta, aloe verasta, glutamiinista ja SCD-ruokavaliosta on omat pienet kappaleensa. Näistä asioista on opittu huomattavasti lisää sitten edellisen kirjan kirjoittamisen. Toiminnallinen turvottelu ja ripuli käsitellään omina kokonaisuuksina. Nämä ovat tarkkaan ottaen eri asia kuin ärtyvän suolen oireyhtymä, niihin on muun muassa eri tutkimukselliset diagnostiset kriteerit, vaikka käytännön hoitotyössä ne usein mielletään yhden laiseksi ärtyvän suolen ilmiasuksi. 

Suuri osa kirjan sisällöstä on silti samaa kuin edellisessä versiossa. Moni tutkitun tiedon pala vain vahvistuu, ei suinkaan muutu, tutkimusten karttuessa. Näin ollen kirjan runko on pysynyt entisenä. Toivon, että kirja palvelee asiasta kiinnostuneita  –vähintäänkin yhtä hyvin kuin edeltäjänsä.  

Kirja on saatavilla netti- ja kivijalkakirjakaupoissa.