Ravinnon merkitys tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa ja ehkäisyssä kiinnostaa enenevässä määrin tieteentekijöitä. Voidaan sanoa, että Crohnin ja haavaisen paksusuolen tulehduksen sekä ravinnon yhteyksiä tutkitaankin nyt yhtä vilkkaasti kuin ärtyvän suolen oireyhtymää ja ruokavaliota 10-20 vuotta sitten. Heinäkuussa 2025 julkaistiin ensimmäinen eurooppalaisen ECCO-organisaation tieteeseen perustuva konsensulauselmaa ja suositus näihin sairauksiin ja eri ravintotekijöihin liittyen.
Oheisessa videossa käydään läpi suosituksen keskeisiä pointteja.
Monia asia jää sanomatta, joten suositukseen kannattaa kurkistaa itsekin. Se on laaja ja sisältää paljon mielenkiintoista asiaa myös ravitsemusterapeuteille.
PS. European Crohn’s and Colitis Organisation, lyhyesti ECCO, on vuonna 2001 perustettu voittoa tavoittelematon lääketieteellinen yhdistys, jonka tavoitteena on parantaa tulehduksellisten suolistosairauksien (IBD, mm. Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus) hoitoa Euroopassa. Se on nykyään maailman suurin IBD-erikoisalan asiantuntijoiden foorumi.
Lähde: Vaios Svolos, Hannah Gordon, Miranda C E Lomer, Marina Aloi, Aaron Bancil, Alice S Day, Andrew S Day, Jessica A Fitzpatrick, Konstantinos Gerasimidis, Konstantinos Gkikas, Lihi Godny, Charlotte R H Hedin, Konstantinos Katsanos, Neeraj Narula, Richard K Russell, Chen Sarbagili-Shabat, Jonathan P Segal, Rotem Sigall-Boneh, Harry Sokol, Catherine L Wall, Kevin Whelan, Eytan Wine, Henit Yanai, Richard Hansen, Emma P Halmos, ECCO Consensus on Dietary Management of Inflammatory Bowel Disease, Journal of Crohn’s and Colitis, 2025;, jjaf122, https://doi.org/10.1093/ecco-jcc/jjaf122