omena mustaherukka

Uudet tutkimukset vahvistavat FODMAP-rajoituksen asemaa IBS:ssä

Uuden brittiläisen satunnaistetun tutkimuksen mukaan FODMAP-rajoitus (fermentoituvien hiilihydraattien rajoitus) vähentää ärtyvän suolen oireyhtymän oireita (IBS). Tässä 4 viikkoa kestäneessä tutkimuksessa IBS-potilaita satunnaistettiin joko FODMAP-hiilihydraattirajoitukselle (aktiiviryhmä) tai jatkamaan tavanomaista ruokavaliota (kontrollit). Tutkimukseen osallistui 41 potilasta.

Tutkimusjakson aikana aktiiviryhmässä FODMAP-hiilihydraattien määrä lähes puolittui (n. 30 g vs 18 g). Oireet vähenivät kun fermentoituvia hiilihydraatteja vähennettiin. Eniten hyötyä näytti tulevan vatsan turvotuksessa, ilmavaivoissa, mahan kurinassa ja äkillisen ulostustarpeen vähenemisessä. Myös kipu, väsymys ja ulosteen koostumus koheni jonkin verran. Ummetukseen ei saatu selvää vaikutusta. Myös suoliston mikrobistossa tapahtui muutoksia.

Norjassa FODMAP-rajoitus on ollut käytössä pidempään kuin meillä Suomessa. Uudehkossa norjalaisessa selvityksessä havaittiin, että FODMAP-rajoitukselle ohjattujen potilaiden vatsaoireet vähenivät merkitsevästi vielä vuoden seurannassa. Ilman ohjausta jääneet IBS-potilaat oireilivat enemmän. Ruokavalio oli  myös ravitsemuksellisesti monipuolisempi FODMAP-rajoituksen ryhmässä kuin ilman neuvontaa jääneillä IBS-potilailla.

 omena mustaherukka

FODMAP-rajoitus on tarkoitettu vain niille, joilla on hankalia toiminnallisia vatsavaivoja, kuten IBS. Se vaatii paneutumista kunkin potilaan yksilölliseen tilanteeseen ja syvällistä tietämystä oikeista ruokavalinnoista ja ravitsemuksesta laaja-alaisesti. Täten FODMAP-rajoitus suositetaan tehtäväksi ravitsemusterapeutin ohjauksessa.

Tervevatsa-sivuilta voi tilata netti- ja puhelinneuvontaan perustuvan yksillöllisen ohjauksen vatsavaivoihin. Ohjauksen tekee laillistettu ravitsemusterapeutti.

Brittiläinen tutkimus on käsitelty tarkemmin pronutritionist-sivuillani.

Lähteet

Staudacher H et al. Fermentable carbohydrate restriction reduces luminal bifidobacteria and gastrointestinal symptoms in patients with irritable bowel syndrome. J Nutr. 2012 Aug;142(8):1510-8

Ostgaard H et al. Diet and effects of diet management on quality of life and symptoms in patients with irritable bowel syndrome. Mol Med Report. 2012 Jun;5(6):1382-90. doi: 10.3892/mmr.2012.843

 

Vastaa