Gluteenisensitiiviset reagoivat FODMAP-hiilihydraateille mutta eivät gluteenille

Uusi norjalainen satunnaistettu tutkimus testasti sitä mitä alan tutkijat ovat jo pitkään odottaneet: onko viljan gluteeni vai fruktaani (FODMAP) se, joka aiheuttaa ongelmia gluteenisensitiivisille. Viljoissa on näitä molempia. Kyse oli satunnaistetusta tutkimuksesta johon valittiin 59 gluteenitonta ruokavaliota noudattavaa henkilöä, joilla oli itsediagnosoitu gluteeniherkkyys mutta ei keliakiaa. Tutkittavat satunnaistettiin viikon ajaksi joko gluteenia, oligofruktoosia (FOS) eli fruktaania […]

Jatka lukemista


Tutkimus: hapanleipä ei ole hiivaleipää lempeämpi vatsalle?

[Tästä artikkelista on pitkä versio Pronutritionist.net -sivuilla] Osana omaa väitöskirjaprojektiani toteutimme tutkimuksen jossa hiivalla kohotettua vehnäleipää verrattiin hapatteella (juurella) kohotettuun vehnäleipään (”juurileipä”). Hiivaleivässä oli lisättyä gluteenia ja muita tavanomaisia teollisia lisäaineita. Juurileivässä ei ollut lisättyä gluteenia, eikä mitään lisäaineita. Leivät tehtiin samasta vaaleasta vehnäjauhosta. Osoitimme ensimmäistä kertaa, että vehnän hapattaminen poistaa vehnästä oireita teoriassa aiheuttavaa […]

Jatka lukemista


STW 5 yrttivalmiste hankalien ylävatsavaivojen hoidossa

Toiminnallinen dyspepsia eli ylävatsavaiva ilman elimellistä syytä on yleinen toiminnallinen vatsavaiva. Se voi esiintyä itsenäisesti tai ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS) liittyen. Jos se liittyy IBS:ään on hieman näyttöä siitä, että FODMAP:ien vähentäminen voi lievittää oireita. Aiheesta on käsittääkseni yksi pieni satunnaistettu tutkimus ja kokeellinen infuusiotutkimus.  Lisäksi on näyttöä siitä, että FOS, eräs FODMAP-hiilihydraatti, lisää närästystä […]

Jatka lukemista


Entsyymivalmisteesta voi olla apua palkokasvien aiheuttamiin vatsavaivoihin

Olen aiemmin kirjoittanut entsyymivalmisteiden mahdollisesta tehosta IBS:ssä. Juuri ilmestyneen tutkimuksen mukaan oligo-galaktosakkarideja (GOS:ia) pilkkova entsyymivalmiste (α-galaktosidaasi) voi auttaa soijan, papujen, manteleiden, cashew-pähkinöiden ja linssien aiheuttamien vatsaoireiden vähentämisessä. Edellä mainitut ruuat yleensä sisältävät paljon juuri GOS:ia, mutta ei kovin paljoa muita FODMAP:ja. Tutkimukseen osallistui 31 koehenkilöä, joilla kaikilla oli IBS. Huomioitavaa tutkimuksessa on se, että tutkimuksen alussa […]

Jatka lukemista


Onko gluteenittomasta ruokavaliosta haittaa vai hyötyä pitkäaikaisterveydelle?

Gluteeniton ruokavalio on ehdottoman tärkeä heille, jotka sairastavat keliakiaa. Gluteenittomasta ruokavaliosta saattaa olla hyötyä myös heille, joille runsaasti gluteenia sisältävät viljat eli ruis, ohra ja vehnä aiheuttavat erilaisia oireita. Vehnä, ruis ja ohra sisältävät gluteenin lisäksi myös runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja ja siksi ärtyvän suolen oireyhtymässä käytettävä FODMAP-hiilihydraatteja rajoittava ruokavalio on käytännössä vähägluteeninen, monien kohdalla lähes gluteeniton. Niinpä on […]

Jatka lukemista