Olen aiemmin kirjoittanut entsyymivalmisteiden mahdollisesta tehosta IBS:ssä. Juuri ilmestyneen tutkimuksen mukaan oligo-galaktosakkarideja (GOS:ia) pilkkova entsyymivalmiste (α-galaktosidaasi) voi auttaa soijan, papujen, manteleiden, cashew-pähkinöiden ja linssien aiheuttamien vatsaoireiden vähentämisessä. Edellä mainitut ruuat yleensä sisältävät paljon juuri GOS:ia, mutta ei kovin paljoa muita FODMAP:ja. Tutkimukseen osallistui 31 koehenkilöä, joilla kaikilla oli IBS. Huomioitavaa tutkimuksessa on se, että tutkimuksen alussa […]
Blogi
Onko gluteenittomasta ruokavaliosta haittaa vai hyötyä pitkäaikaisterveydelle?
Gluteeniton ruokavalio on ehdottoman tärkeä heille, jotka sairastavat keliakiaa. Gluteenittomasta ruokavaliosta saattaa olla hyötyä myös heille, joille runsaasti gluteenia sisältävät viljat eli ruis, ohra ja vehnä aiheuttavat erilaisia oireita. Vehnä, ruis ja ohra sisältävät gluteenin lisäksi myös runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja ja siksi ärtyvän suolen oireyhtymässä käytettävä FODMAP-hiilihydraatteja rajoittava ruokavalio on käytännössä vähägluteeninen, monien kohdalla lähes gluteeniton. Niinpä on […]
Eurooppalainen suositus haavaisen koliitin (UC) ja Crohnin taudin ravitsemuksesta
Tulehduksellisten suolistosairauksien Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolen tulehduksen (koliitin) ruokavaliohoito on jäänyt viime vuosina huomattavasti pienemmälle huomiolle kuin ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoito. Tämä johtuu mm. siitä, että aihepiiriä on tutkittu vähemmän ja ravintotutkimuksien ”juoni” on ollut hatarampi ja laatu heikompi. Tutkimusta on tehty jonkin verran 1960-luvulta lähtien, mutta tutkimusponnistukset ovat olleet ilman kirkasta päämäärää tai teoriapohjaa. […]
IBS-ruokavaliot vähentävät matalaa tulehdusta ärtyvässä suolessa
Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on toiminnallinen vatsavaiva, jonka lopulliset syyt ovat vielä osittain hämärän peitossa. Näyttää kuitenkin entistä vahvemmin siltä, että varsinkin sekamuotoisesta ja ripulipainotteisesta ärtyvästä suolesta kärsivät ovat alttiita matalalle tulehdukselle*. Muutoksia on havaittu havainnoivissa tutkimuksissa että myös uusissa interventiotutkimuksissa. Matalan (low-grade) ja ilmiselvän (overt) tulehduksen erottaa siitä, että ilmiselvässä tulehduksessa on havaittavissa klassiset […]
Ruualla vatsan ja suoliston terveyttä -miniluentoni
Oheisessa luennossa kerron suoliston terveydestä, mikrobeista ja ruokavaliosta sekä ohjaan ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiviä. Luennon mitta on 21 minuuttia. Toivottavasti tästä on hyötyä asiasta kiinnostuneille. https://www.youtube.com/watch?v=2YWg5pUM1ns