Eurooppalainen suositus haavaisen koliitin (UC) ja Crohnin taudin ravitsemuksesta

Tulehduksellisten suolistosairauksien Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolen tulehduksen (koliitin) ruokavaliohoito on jäänyt viime vuosina huomattavasti pienemmälle huomiolle kuin ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoito. Tämä johtuu mm. siitä, että aihepiiriä on tutkittu vähemmän ja ravintotutkimuksien ”juoni” on ollut hatarampi ja laatu heikompi. Tutkimusta on tehty jonkin verran 1960-luvulta lähtien, mutta tutkimusponnistukset ovat olleet ilman kirkasta päämäärää tai teoriapohjaa. […]

Jatka lukemista


IBS-ruokavaliot vähentävät matalaa tulehdusta ärtyvässä suolessa

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on toiminnallinen vatsavaiva, jonka lopulliset syyt ovat vielä osittain hämärän peitossa. Näyttää kuitenkin entistä vahvemmin siltä, että varsinkin sekamuotoisesta ja ripulipainotteisesta ärtyvästä suolesta kärsivät ovat alttiita matalalle tulehdukselle*. Muutoksia on havaittu havainnoivissa tutkimuksissa että myös uusissa interventiotutkimuksissa. Matalan (low-grade) ja ilmiselvän (overt) tulehduksen erottaa siitä, että ilmiselvässä tulehduksessa on havaittavissa klassiset […]

Jatka lukemista


D-vitamiinin asema ärtyvän suolen oireyhtymässä on vielä auki

D-vitamiini pidetään vitamiinina, mutta se on tarkkaan ottaen prehormoni eli kalsitrioli-hormonin esiaste. Sillä on laajat vaikutukset elimistössä,  mahdollisesti mm. matala-asteista tulehdusta vähentävä vaikutus. Nykytietämyksen mukaan IBS:ää leimaa ainakin osalla potilaista suoliston syöttösoluvälitteinen matala tulehdus. D-vitamiinia on tutkittu jonkin verran tulehduksellisissa suolistosairauksissa (Crohnin taudissa ja haavaisessa koliitissa), mutta tähän saakka ainoan satunnaistetun tutkimuksen mukaan teho jäi Crohnin taudissa epävarmaksi. […]

Jatka lukemista


Erikoismenetelmällä hapatettu ruisleipä voi olla lempeämpi herkkävatsaille

Tutkimusryhmämme tutkimus uudenlaisen ruisleivän (low-FODMAP -ruisleipä) vaikutuksista mahasuolikanavan oireisiin ärtyvänsuolen oireyhtymässä (IBS) on julkaistu. Kysessä oli vuonna 2014 aloitettu ja vuonna 2015 loppuun saatettu satunnaistettu  tutkimus, jossa ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiviä henkilöitä satunnaistettiin sekä tavanomaiselle hapatetulle ruisleivälle että uudella hapattamismenetelmällä valmistetulle vähemmän FODMAP:ja sisältävälle, muutoin samankaltaiselle ruisleivälle. Uudella taikinan hapatusmenetelmällä FODMAP-pitoisuus onnistuttiin alentamaan 74 % alemmalle tasolle (0,4 […]

Jatka lukemista