Uusia tutkimustuloksia ruokavaliosta ja ravintolisistä suolistosairauksissa

Viimeisen vuoden aikana on ilmestynyt joitakin kiinnostavia, varsin hyvin toteutettuja satunnaistettuja tutkimuksia ruokavaliosta ja haavaisesta paksusuolen tulehduksesta /Crohnin taudista sekä ärtyvästä suolesta. Tässä kirjoituksessa lyhyitä referaatteja näistä tutkimuksista. 1. SCD-ruokavalio ja traditionaalinen Välimeren ruokavalio –ei eroa oirehdinnassa tai tulehduksessa Crohnin taudissa Specific Carbohydrate Diet (SCD) on tullut tutuksi jo takavuosina. Sitä on tutkittu aiemmin aika […]

Jatka lukemista


Erinomainen, kaikille avoin katsaus ärtyvästä suolesta ja ruuasta

Äskettäin julkaistiin erinomainen englanninkielinen katsaus ruoan ja juomien yhteydestä ärtyvän suolen oireyhtymään. Katsauksen tekijä on brittiläinen pitkän linjan arvostettu IBS-tutkija, gastroenterologi Robin Spiller. Jos haluaisin vaikka ravitsemustieteen opiskelijalle yhden ainoan artikkelin luettavaksi ärtyvästä suolesta ja ruokavaliosta niin se voisi olla tämä. Artikkeli on kaikkien ilmaiseksi ladattavissa täältä. Listaan tässä aiheita, joita katsauksessa käsitellään. Ärtyvän suolen […]

Jatka lukemista


Maitoproteiini ja toiminnalliset vatsavaivat

Maitoa tai muita nestämäisiä maitotaloustuotteita epäillään usein toiminnallisten vatsavaivojen aiheuttajiksi. Jotkut kokevat, että maito aiheuttaa vatsan turvottelua, vatsakipua, ummetusta, ripulia tai ilmavaivoja, vaikka kyseessä olisi laktoositon maitotaloustuote. Jostain syystä monet maitotaloustuotteita oireiden aiheuttajiksi epäilevät käyttävät kuitenkin juustoa melko normaalisti, tämä on oma vastaanottotyön kokemukseni. Halusimme tutkia voiko maidon proteiini olla osasyy koetuille maidon aiheuttamille vatsavaivoille. […]

Jatka lukemista


Vihreät salaattikasvit ja vatsaoireet

Vihreät salaattikasvit, kuten jäävuorisalaatti, lehtisalaatti, rucola, ja muut samantyyppiset vihannekset eivät kuulu ruokiin, joiden tiedetään aiheuttavan vatsavaivoja (ripulia tai turvotusta) FODMAP:ien tai muiden tunnettujen mekanismien välityksellä. Ne ovat sallittuja FODMAP-ruokavaliossa. Ei ole kuitenkaan lainkaan epätavallista, että vihreiden salaattikasvien koetaan aiheuttavan erilaisia oireita; asia tulee esille vastaanottotilanteessa ja se on ollut esillä mediassakin. Aihetta on tutkittu […]

Jatka lukemista