D-vitamiinin asema ärtyvän suolen oireyhtymässä on vielä auki

D-vitamiini pidetään vitamiinina, mutta se on tarkkaan ottaen prehormoni eli kalsitrioli-hormonin esiaste. Sillä on laajat vaikutukset elimistössä,  mahdollisesti mm. matala-asteista tulehdusta vähentävä vaikutus. Nykytietämyksen mukaan IBS:ää leimaa ainakin osalla potilaista suoliston syöttösoluvälitteinen matala tulehdus. D-vitamiinia on tutkittu jonkin verran tulehduksellisissa suolistosairauksissa (Crohnin taudissa ja haavaisessa koliitissa), mutta tähän saakka ainoan satunnaistetun tutkimuksen mukaan teho jäi Crohnin taudissa epävarmaksi. […]

Jatka lukemista


Erikoismenetelmällä hapatettu ruisleipä voi olla lempeämpi herkkävatsaille

Tutkimusryhmämme tutkimus uudenlaisen ruisleivän (low-FODMAP -ruisleipä) vaikutuksista mahasuolikanavan oireisiin ärtyvänsuolen oireyhtymässä (IBS) on julkaistu. Kysessä oli vuonna 2014 aloitettu ja vuonna 2015 loppuun saatettu satunnaistettu  tutkimus, jossa ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiviä henkilöitä satunnaistettiin sekä tavanomaiselle hapatetulle ruisleivälle että uudella hapattamismenetelmällä valmistetulle vähemmän FODMAP:ja sisältävälle, muutoin samankaltaiselle ruisleivälle. Uudella taikinan hapatusmenetelmällä FODMAP-pitoisuus onnistuttiin alentamaan 74 % alemmalle tasolle (0,4 […]

Jatka lukemista


Onko A2 maito parempi vatsalle?

Aina silloin tällöin nousee esiin A1/A2-maidon mahdolliset eriävät vaikutukset terveydelle. Parisen viikkoa sitten seuraamiltani Twitter-tileiltä tuli runsaasti uutisia asiaan liittyen.  Liikehdinnän selitti juuri ilmestynyt tutkimus A2-maidosta. Maailmalla on yksi yritys, jonka rahoittamat tutkimukset tai kampanjat ovat usein A2-maitoa koskevan uutisoinnin taustalla. Kyseessä uusseelantilainen The A2 Milk Company josta käytetään Australiassa myös nimeä A2 Dairy Australia. Kyseinen yritys on rahoittanut kaksi tutkimusta, joissa […]

Jatka lukemista


1 syy sille miksi vatsa voi paremmin ulkomailla

Useat asiakkaani ovat kertoneet, että vatsa voi paremmin ulkomaan matkojen aikana. Aihetta on tutkittu minimaalisen vähän, ja olen löytänyt vain yhden asiaan liittyvän tutkimuksen, ja sekin koski maitoa. Tutkimus sai pontta melko usein vastaantulevasta netti- ja kahvipöytäkeskustelujen toteamuksesta ”ulkomailla maitoa voin juoda ilman oireita, Suomessa en lainkaan”. Tässä suomalaisessa jo vuonna 2004 julkaistussa tutkimuksessa  koehenkilöiksi haettiin niitä, jotka kokivat että he eivät […]

Jatka lukemista


Gluteeni oikeasti syynä ”gluteeniherkkien” oireisiin 14 %:ssa tapauksista

Äskettäin ilmestyneen tutkimuksen mukaan pelkkä gluteeni selittää vatsaoireet noin 14 %:lla niistä henkilöistä, jotka uskovat olevansa gluteenille herkkiä (ilman että heillä on keliakiaa). Tämä tulos saatiin uudessa italialaisessa satunnaistetussa monikeskustutkimuksessa. Toiminnallisista vatsavaivoista kuten ärtyvän suolen oireyhtymän suolen oireyhtymästä kärsiviä (140 kpl) laitettiin aluksi kolmeksi viikoksi gluteenittomalle ruokavaliolle. Tämän jälkeen ne, joilla oireet helpottuivat merkittävästi (98 kpl), satunnaistettiin joko […]

Jatka lukemista